Casa Matei, deschisă publicului. UAD pregăteşte două expoziţii

Casa Matei, deschisă publicului. UAD pregăteşte două expoziţii
Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca organizează în perioada 4 august – 9 septembrie 2017 o dublă manifestare expoziţională cu titlul „Din visul muzei adormite...” în cadrul căreia va fi prezentată iubitorilor de artă o expoziţie de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, precum şi o expoziţie de fotografii realizate de Brâncuşi în atelierul său.

Vernisajul va avea loc la Galeria Casa Matei, vineri 4 august 2017, ora 12. Evenimentul este cu atât mai important cu cât el marchează o premieră, şi anume deschiderea Casei Matei către marele public interesat, şi deopotrivă curios, să pătrundă în atmosfera acestei clădiri simbol a istoriei şi culturii clujene.

Edificiu ce adăposteşte în prezent biblioteca şi sălile pentru cursurile teoretice ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, precum şi Galeria Casa Matei, clădirea, emblematică pentru oraşul nostru, a fost locul în care s-a născut regele Matia Corvinul. De-a lungul timpului clădirea a suferit numeroase intervenţii şi a găzduit diferite instituţii şi colecţii, devenind în 1950 sediul Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu" transformat, mai apoi, în Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu", iar în 2001 în Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Din dorinţa de a veni în întâmpinarea iubitorilor de artă şi cultură, începând cu această vară, Casa Matei îşi deschide porţile oferind publicului o serie de manifestări expoziţionale special concepute pentru a introduce clădirea într-un circuit turistic şi a oferi posibilitatea vizitării acestui monument arhitectonic simbolic pentru Cluj-Napoca.

Astfel, sub titlul generic „Din visul muzei adormite...", în perioada 4 august - 9 septembrie 2017, Galeria Casa Matei va găzdui expoziţia de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, pentru ca în holul de la etajul I să fie amenajată o expoziție dedicată fotografiilor realizate de Constantin Brâncuși, documente din colecția instituţiei, păstrate în biblioteca UAD.

Accesul publicului în Casa Matei se va face zilnic între orele 12 - 18, tariful biletului de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii cu vârste de peste 12 ani, studenţi şi pensionari. Copiii cu vârsta sub 12 ani, precum şi reprezentanţii presei şi ai unor instituţii de profil, artistice şi culturale, vor beneficia de gratuitate în cazul vizitării Casei Matei. Menţionăm că sumele obţinute în urma plăţii biletului de intrare în Casa Matei vor fi folosite pentru conservarea şi restaurarea Casei Matei în vederea creşterii accesului publicului la „întâlnirea" cu acest edificiu cu o istorie aparte.

Scurt istoric alcasei natale a regelui Matia Corvinul (1443-1490)

După mărturia izvoarelor istorice, Casa Matia Corvinul (numită popular Casa Matei Corvin) - edificiu ce face parte din cartierul Cetatea Vechede odinioară (perimetru înconjurat de prima incintă fortificată medievală a urbei) - este clădirea în care s-a născut, la data de 23 februarie 1443, Matia, fiul cel mic al voievodului Transilvaniei, Ioan de Hunedoara. Clădirea de colț de atuncise afla în proprietatea unui patrician înstărit,Iacob Méhfi, fiind construită chiar vizavi de fosta poartă sudică a primei incinte fortificate. 

În cursul vizitei sale din 1467 la Cluj, Matia Corvinul - care în 1458 devenise regele Ungariei - a scutit de plata taxelor proprietarii de atunci aicasei sale natale, familia de patricieni Kolb. În deceniile care au urmat clădirea a căpătat volumetria actuală, fiind adăugate mai multe ancadramente gotice târzii și renascentiste și înglobând casa vecină de la vest. Datorită scutirii de taxe, dar și al cultului clujean al lui Matia Corvinul, clădirea și-a păstrat înfățișarea primită la cumpăna secolelor XV-XVI. În anul 1740 orașul a cumpărat casa în care a amenajat un spital militar, extinzând clădirea spre curtea interioară.

Pe parcursul secolului al XIX-lea starea clădiriia decăzut treptat. La sfârșitul secolului, odată cu răspândirea cultului monumentelor dar și al renașterii cultului lui Matia, s-a amplasat pe fațada principală o placă memorială realizată de sculptorul György Zala, finanțată inclusiv de regele Franz Iosif (1889). Primele lucrări de restaurare au avut loc în 1899, iar în deceniile următoare clădirea a găzduit colecția etnografică a Societății Carpatine din Ardeal, desființată în perioada interbelică. În anii 1942-43 clădirea a fost restaurată de Károly Kós, care a reconfigurat scara interioară și holul de la etaj. Alte intervenții au avut loc în anii 1957-58, 1964-65, 1971, 1976-77. În 1996 Primăria municipiului Cluj-Napoca a dezvelit o a doua placă memorială pe fațada clădirii, în limbile română și engleză. În anul 2001 clădirea a fost din nou restaurată, fiind amenajată Galeria Casa Matei în subsolul clădirii.

La data de 8 ianuarie1926 a fost înființată Școala de Arte Frumoase din Cluj cu rang academic care, însă, a fost mutată în 1933 la Timișoara. În 1950 Școala de Arte Frumoase a fost reînființată la Cluj cu denumirea de Institutul de Arte Plastice „Ioan Andreescu", unificând cele două secții de arte frumoase în limbile de predare română și maghiară care funcționau separat de un an. Clădirea oferită Institutului la acea dată a fost Casa Matia Corvinul. În 1990 denumirea instituției se schimbă în Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu", iar în 2001 devine Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. În prezent în clădire funcționează biblioteca universității, sălile pentru cursurile teoretice și Galeria Casa Matei.

Comenteaza