Celebra Cofetărie Urania din Cluj, readusă la viaţă. Este cafenea FOTO

Celebra Cofetărie Urania din Cluj, readusă la viaţă. Este cafenea FOTO
Pe vremuri, clujenii îşi dădeau întâlnire în colţ la Urania. La Palatul Urania, construit în 1910, după planurile arhitectului Géza Kappeter, fiind printre primele palate construite în Cluj-Napoca, având şi o "soră geamănă" în Viena. Mulţi ani, acolo, la intersecția străzilor Horea și Dacia, a funcţionat Cofetăria Urania.

Ulterior, spaţiul a fost abandonat şi după Revoluţie transformat în sală de jocuri de noroc sau magazin alimentar. Din toamna anului trecut a rămas iar vacant. Claudiu Marginean, fostul patron al Roland Garros şi cel care se ocupă în prezent de Urania Palace (club care funcţionează încă din 2014 în aceeaşi clădire, dar în locul fostului Cinema Favorit, n. red.) a profitat de ocazie şi a decis să readucă la viaţă cofetăria, dându-i o destinaţie mai potrivită zilelor noastre: aceea de cafenea.  A făcut acest lucru împreună cu Călin şi Mălina Potra, tânăra urmând să se ocupe de local

Urania Cafe şi-a deschis porţile luni, 30 ianuarie 2017. "Spaţiul este închiriat de la moştenitor pe termen nelimitat. În ceea ce priveşte amenajarea, am dat tot jos până ce am ajuns la pereţii cofetăriei vechi. I-am îmbrăcat în tapet ce conţine colaje cu lucrările unor artişti austrieci, făcând astfel o punte către arhitectura Palatului Urania. La intrare este un tip de mozaic des întâlnit în Viena", a punctat Mărginean.

Fiind vorba despre un spaţiu destul de mic, cafeneaua nu va găzdui evenimente culturale. Mărginean a încercat, în 2013, să deschidă o cafenea şi în fostul Hotel Continental, un alt simbol al Clujului, însă aceasta a fost închisă doar după câteva zile. 

Palatul Urania este strâns legat de începuturile cinamatografiei clujene. Cinematograful din incinta clădirii a fost primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute; în cel de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989, cel de Favorit.

În primăvara anului trecut, Primăria Cluj-Napoca şi-a exprimat disponibilitatea de a achiziţiona imobilul în care a funcţionat Cinematograful Favorit, în intenţia de a-l transforma într-un Centru de Cultură Urbană pe modelul Cinema Dacia din Mănăştur. Târgul a căzut, a doua oară, în toamna lui 2016, fiindcă proprietarul clădirii şi municipalitatea nu s-au înţeles la bani.

Comenteaza