Comorile „BCU”-ului, prezentate la Zilele Culturii Maghiare GALERIE FOTO

Comorile „BCU”-ului, prezentate la Zilele Culturii Maghiare GALERIE FOTO
Cărţi vechi, depozitoul, legătoria, ori sala de lectură a BCU le-au fost prezentate astăzi clujenilor în cadrul unui tur ghidat organizat în cadrul Zilelor Cutlurale Maghiare.

„Pe de o parte am dorit să promovăm Biblioteca Central Universitară, iar pe de alta secţia de biblioteconomie a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB). Au fost vizitate toate punctele importante ale bibliotecii, sala cataloagelor, sala mare de lectură, depozitul, legătorie, sala de colecţii speciale unde a fost organizată o expoziţie ad-hoc", a explicat arhivistul Sipos Gasbor, unul dintre cei care au condus tururile ghidate ale BCU.

În total au fost organizate trei tururi ale bibliotecii, fiecare cu câte două grupuri de persoane.

În sala de colecţii speciale a fost amenajată o expoziţie specială, unde vizitatorii au putu vedea cărţi vechi, inclusiv ale unor edituri clujene. Între principale exponate s-au numărat şi un incunabul (exemplar care face parte din cele mai vechi tipărituri)", „Cronica ungarorum", datând din 1488, un exemplar din prima ediţie completă a Bibliei traduse în limba maghiară, în cultul reformat, datând din 1590, dicţionare maghiare sau maghiar-latine, stampe şi fotografii vechi cu Clujul, dar şi ilustraţii din secolul XX.

De precizat că între exponate se numără şi un album de gravuri ce cuprinde şi celebra gravură „Clavdiopolis, Coloswar vulgo Clavsenbvrg, Transiluaniæ ciuitas primaria", de Georg Houfnagel, datând din 1617, cunoscută ca una din cele mai vechi redări ilustrate ale Clujului.

 

Comenteaza