Doi clujeni, printre autorii premiaţi de Uniunea Scriitorilor

Doi clujeni, printre autorii premiaţi de Uniunea Scriitorilor
Florina Ilis, Nicolae Prelipceanu şi Marius Chivu s-au numărat printre autorii premiaţi de Uniunea Scriitorilor din România la gala care a avut loc luni, la Casa Monteoru, fostul sediu al instituţiei, pus la dispoziţie pentru această ocazie de actuala proprietară a imobilului din Calea Victoriei.

Florina Ilis a câştigat premiul la categoria "proză", cu romanul "Vieţile paralele" (Cartea Românească), în timp ce Nicolae Prelipceanu a fost câştigătorul secţiunii "poezie", cu volumul "La pierderea speranţei" (Casa de Pariuri Literare), iar Marius Chivu a câştigat trofeul secţiunii "debut", cu volumul "Vântureasa de plastic" (editura Brumar).

La categoria "critică/ eseu/ istorie literară", câştigător a fost Mircea Mihăeş, cu volumul "Ce rămâne. William Faulkner şi misterele ţinutului Yoknapatawpha" (Polirom).

La categoria "teatru", câştigător a fost Radu F. Alexandru, cu "Teatru 7" (Cartea Românească).

Andrei Pleşu a primit un premiu special din partea Uniunii Scriitorilor din România, pentru volumul "Parabolele lui Iisus. Adevărul ca poveste" (Humanitas), în timp ce Ion Pop a câştigat Premiul Naţional al USR.

La categoria "traduceri", câştigător a fost Dinu Luca, pentru volumul "Obosit de viaţă, obosit de moarte", de Mo Yan (Humanitas Fiction), în timp ce premiul Fundaţiei "Andrei Bantaş" a revenit Irinei Horea, pentru traducerea volumului "Miezul verii". de J.M. Coetzee (Humanitas Fiction).

Volumul "Contraatac terorist", de Goran Mrakic (Uniunea Sârbilor din România), a fost premiat la categoria "literatură în limbile minorităţilor naţionale".

Prezentatorul galei a fost preşedintele USR, Nicolae Manolescu.

Tribunalul Bucureşti a decis, în aprilie 2010, ca sediul Uniunii Scriitorilor din România (USR) - Casa Monteoru să fie restituit în natură moştenitorilor familiei Monteoru, respectiv Ioana Angelescu şi mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru. Casa Monteoru, situată pe Calea Victoriei nr. 115 din Bucureşti, este clasată ca monument istoric de interes naţional în Lista Monumentelor Istorice din România. Decizia Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti. Pe 1 februarie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursul ca nefondat, decizia fiind irevocabilă. Potrivit unui anunţ de pe site-ul USR, începând din 30 martie, uniunea are sediul în clădirea din spatele Casei Vernescu, tot pe Calea Victoriei, dar la nr. 133.

Pe 2 iunie, scriitorul Nicolae Prelipceanu, directorul de imagine al USR, a declarat pentru MEDIAFAX că proprietara Casei Monteoru vrea să ţină imobilul la dispoziţie pentru festivităţi culturale. "Proprietara a anunţat că va ţine la dispoziţie sala pentru festivităţi culturale. Ea a propus şi festivitatea de decernare a premiilor Uniunii Scriitorilor pe anul 2012 se va ţine acolo, în Sala Oglinzilor", a spus Nicolae Prelipceanu.

 

Etichete
Comenteaza