Dracula, ucis de Woody Allen

Dracula, ucis de Woody Allen

Celebrul om de film este şi un apreciat prozator. Volumul “Apărarea invocă nebunia” a fost publicat de Humanitas.


Woody Allen e un tip simpatic, un regizor notoriu şi un actor destul de talentat. Este, însă, şi un scriitor bine cotat în SUA. Iar prozele sale au intrat recent şi pe piaţa românească, în volumul “Apărarea invocă nebunia”, publicat în colecţia “Râsul lumii” a Editurii Humanitas. Allen se distrează de minune scriindu-şi textele trăsnite, amuzându-l şi pe cititor.

Ca mulţi americani, Woody Allen a auzit de Transilvania datorită lui Dracula, pe care-l omoară într-una dintre prozele volumului. Văzând că s-a întunecat, contele sângeros pleacă de acasă pentru a cina cu brutarul şi soţia acestuia. Salivează deja gândindu-se la cei doi rotofei. Ajuns însă la casa lor, i se spune că a sosit mai devreme cu şapte ore, ceea ce îl pune pe gânduri. Apoi, brutarul constată că soarele străluceşte din nou, după eclipsă. Şi-a murit Dracula. Pur şi simplu.

În textele regizorului apar personaje care se deprimă şi nu ies din casă pentru că li s-au apretat chiloţii, sau celebrităţi ca Hemingway şi Gertrude Stein, cu care Allen ar fi trăit diverse evenimente prin 1920, deşi e născut cu vreo 15 ani mai târziu. Dumnezeu şi problemele existenţiale apar adesea în însemnările năbădăiosului evreu, care n-are nimic sfânt, vorba aceea!

“Nu numai că nu există Dumnezeu, dar încercaţi să găsiţi un instalator în weekend”, constată Woody Allen, în timp ce o dilemă îl străbate în altă parte. “Am încercat încă o dată să mă sinucid - de data asta mi-am udat nasul şi mi l-am băgat în priză. Din nefericire, firele erau întrerupte şi n-am reuşit decât să ricoşez în lada frigorifică. Obsedat în continuare de ideea morţii, sunt mereu pe gânduri. Mă tot întreb dacă există o viaţă de apoi şi, dacă da, vor putea să-mi schimbe o bancnotă de 20?”. Cartea lui Woody Allen costă 32 de lei la Librăria Humanitas.

Comenteaza