A murit proprietarul Hotelului Transilvania

A murit proprietarul Hotelului Transilvania

Proprietarul unul dintre cele mai vechi hoteluri ale Clujului - care a purtat numele de Regina Angliei sau Vlădeasa - a decedat, la vârsta de 94 de ani. 

“Tatăl meu, dr. Stadler Ernestin, pe care îl credeam nemuritor, proprietarul Hotelului Transilvania, ne-a părăsit pentru totdeauna, în seara zilei de 24 mai. Timp de aproape un secol a fost martor și victimă a două războaie și persecuții, a emigrat, s-a repatriat, conducându-și cu modestie hotelul retrocedat”, a relatat fiica acestuia.

Hotelul de 3* a fost prima unitate turistică din municipiu care și-a anunțat redeschiderea după ridicarea stării de urgență. “Vă asigurăm că igienizarea și dezinfecția în spațiile noastre se face în permanență și că ne-am adaptat la noile circumstanțe cu protocoale noi provind interacțiunea cu personalul nostru, dar și cu ceilalți oaspeți din incintă”, transmitea conducerea acestuia.

Unitatea turistică de pe str. Regele Ferdinand a reușit să rămână cu porţile deschise  în perioada războaielor, adaptându-se permanent condiţiilor politice, economice şi sociale ale vremii. Deși a fost renovat şi modernizat, hotelul şi-a păstrat structura de altădată şi conceptul de han.

Acesta este menţionat în lucrarea “The Old Hotels of Transilvania” ca monument istoric și este construit pe sediul guvernatorului Daciei Porolissenis, la un pas de locul unde legenda spune că s-ar fi sinucis Decebal, lângă Canalul Morii, la Poarta Podului, pe limitele estice ale localităţii Napoca.

Clădirea hotelului este foarte probabil datată din perioada în care strada a fost acreditată documentar, funcţionând de-a lungul anilor ca han pentru oaspeţii lui Matei Corvin, transformat ulterior în hotel. În anii 1800 i se alătură încă trei hoteluri pe aceeaşi artera care a primit numele de Strada Hotelurilor.

Strada Wesselenyi Miklos a cunoscut o dezvoltare imperioasă odată cu deschiderea gării, în 1870, care aducea personalităţi, comercianţi, în strada comercială a Clujului. Celelalte trei hoteluri şi-au închis porţile, iar Transilvania a rămas singura relicvă hotelieră a trecutului Clujului.

Aşa cum numele străzii a suferit de-a lungul anilor modificări, aşa şi-a schimbat şi hotelul numele. Prin anii de glorie (1870) hotelul se numea Regina Angliei, nume mai puţin comun, care se regăseşte şi în romanul ”Dracula” al scriitorului englez Bram Stoker. Ulterior, hotelul a purtat numele de Transilvania, apoi Vlădeasa, iar actualii proprietari i-au redat numele de Transilvania.

Comenteaza