Jiří Menzel la TIFF: În momentul în care în film lipseşte zâmbetul, acel film este plictisitor

Jiří Menzel la TIFF: În momentul în care în film lipseşte zâmbetul, acel film este plictisitor
Cineastul ceh Jiří Menzel a declarat azi, într-o conferinţă de presă organizată în timpul Festivalului de Film Transilvania (TIFF), că umorul este esenţial în peliculele sale, deoarece, "în momentul în care în film lipseşte zâmbetul, acel film este plictisitor".

Cineastul Jiří Menzel va primi premiul pentru întreaga carieră la gala Festivalului Internaţional de Film Transilvania, sâmbătă seară.

"Eu, în film, nu am vrut să creez depresii oamenilor, nu am vrut să îi umilesc arătându-le ceva de neînţeles pentru ei, nici să îi umilesc prin vulgaritate şi nu am vrut să le trezesc acele dorinţe de criminalitate. Acel film trebuie să le trezească un sentiment de catharsis pentru ei şi nu de depresie", a declarat cineastul.

"În momentul în care în film lipseşte zâmbetul, acel film este plictisitor. Nici măcar o tragedie nu poate fi fără un pic de zâmbet, asta a ştiut şi Shakespeare. 'Hamlet' fără gropar nu ar fi avut umor. 'Hamlet', în sine, este o figură cu umor. Are foarte multe paradoxuri, are umor. Nu îmi place să mă plictisesc şi de aceea îmi plac filmele în care oamenii râd. Râsul este bun pentru sănătatea dumneavoastră", a declarat acesta.

De asemenea, Menzel a spus că genul comediei este subestimat în general. "Este mai greu să faci comedie şi este mai puţin recunoscut. Multă lume se uită la o comedie ca la ceva mai ieftin. Pentru că umorul se face într-un mod ieftin. Însă marii regizori de comedie au ştiut că umorul este să arăţi cum este un adevăr", a declarat el.

Citeşte articolul integral AICI.

 

Etichete
Comenteaza