La moment de răscruce, Fabrica de Pensule primește premiul pentru rezistență în cultură

La moment de răscruce, Fabrica de Pensule primește premiul pentru rezistență în cultură

După 10 ani de activitate, Fabrica de Pensule, centru independent de artă contemporană, câștigă premiul pentru rezistență în cultură la Gala Administrației Fondului Cultural Național (AFCN) 2019.

Acest premiu este foarte important pentru sectorul cultural independent, fiind acordat organizațiilor care au activat îndelung și care au avut un impact deosebit în dezvoltarea scenei artistice. Premiul sosește într-un moment de schimbare profundă a identității Federației Fabrica de Pensule, acum că trece de la identitatea definită de spațiu la cea definită de program.

Acordarea premiului confirmă faptul că AFCN apreciază efortul de transformare organizațională și încurajează noua direcție conturată. Distincția acordată este o recunoaștere a muncii și creativității echipei care a înființat Fabrica de Pensule, dar și o puternică încurajare pentru echipa care va duce proiectul mai departe într-o formă nouă, adaptată la realitățile economice și politice actuale.

Premiul pe care Fabrica de Pensule l-a primit este dedicat atât persoanelor care fac sau au făcut parte din colectivul său, cât și tuturor lucrătorilor culturali și artiștilor din România, care prin munca lor susținută contribuie la dezvoltarea socială a orașelor în care își desfășoară activitatea și mențin cultura și arta ca un bun al comunității locale, nu ca un bun instrumentalizat în scopuri politice și economice.

„Suntem bucuroși să anunțăm că Fabrica de Pensule își va continua programul în domeniul artelor vizuale și în cele performative, beneficiind de trei proiecte finanțate de AFCN. Activitățile de arte performative se vor desfășura într-un nou spațiu care se deschide prin eforturile comune ale Asociației Teatrale Shoshin, Made in Pata-Rât, Asociației Colectiv A și Fabricii de Pensule.

Inaugurarea noului spațiu comun va avea loc la începutul lunii martie, locația fiind situată în apropierea centrului orașului. În perioada următoare, intensificăm procesul de rețelizare și de conectare la rețeaua independentă din România, aceasta fiind și una din mizele celor trei proiecte câștigate în acest an la AFCN”, a menționat Răzvan Anton, membru în Consiliul Director al Fabricii de Pensule.

Folosindu-se din plin de noile parteneriatele internaționale (Serbia, Elveția), cele cu instituții ca Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Colegiile Naționale G. Șincai și G. Coșbuc, Liceul de Coregrafie şi Artă Dramatică și cu organizațiile Asociația Shoshin, Made in Pata-Rât, noile activități ale Fabricii de Pensule, coordonate din noul sediu central de pe str. Dobrogeanu Gherea, deschid noi drumuri în orientarea federației de a genera transfer de cunoaștere în domeniile cultural și artistic către generațiile de tineri. 

Comenteaza