Se pregăteşte reactivarea cinematografului Arta

Se pregăteşte reactivarea cinematografului Arta
Fostul cinematograf Arta din Cluj-Napoca se redeschide preţ de un weekend, 1-3 iulie, cu un eveniment care marchează un prim pas în reactivarea acestui spațiu.

"Acest eveniment încurajează participanții să împărtășească amintiri legate de cinema, precum și dorințe legate de viitorul acestuia, oferind ocazia de a exprima aceste lucruri, scriind și schițând în spațiul amenajat în foyerul cinematografului. De asemenea, vor fi organizate proiecții de filme ShortsUp, ateliere pentru copii și un tur ghidat al spațiului", transmit organizatorii evenimentului.

Începând cu seara de vineri, 1 iulie, pornind de la grafica realizată în interiorul foyerului, participanții vor fi îndemnați să își aștearnă dorințele, poveștile, ideile și pasiunile de care se va ține cont în viitoarele activități.

În noaptea de sâmbătă, 2 iulie, cinema Arta va fi gazda proiecțiilor ShortsUp, în cadrul cărora, timp de opt ore, vor fi derulate filmele scurte premiate la Oscar, Sundance, Berlin și Clermont-Ferrand.

Evenimentul este, de asemenea, dedicat copiilor, pentru aceștia fiind pregătite ateliere creative în care este urmărită stimularea imaginației și abordarea interdisciplinară. Nu în ultimul rand, participanții vor avea parte de un tur ghidat în spațiile cinematografului, unic nu doar prin istoria sa, ci și prin însăși cladirea de patrimoniu în care se află.

Programul RE:Arta:

Vineri 1 iulie: 20:00 - Deschidere eveniment & Prezentare lucrare de Lucian Sandu-Milea

Sâmbătă, 2 iulie: 20:00 - 05:00 Proiecții de film ShortsUp

Duminică, 3 iulie:

10:00-12:00 Atelier pentru copii

19:00-19:45 Tur ghidat al cinematografului

Efectele "Urbaniada"

Organizator al evenimentului este asociaţia nonprofit Arta în dialog înfiinţată de Monica Sebestyen, unul dintre proprietarii clădirii în care este situat Cinema Arta.

De altfel, în luna martie a acestui an, ea s-a numărat printre câştigătorii competiţiei "Urbaniada", concurs ce premiază soluții concrete pentru îmbunătățirea vieții în spațiul urban, cu proiectul "Reactivarea cinematografului Arta din Cluj-Napoca".

Proiectul clujencei își propune transformarea cinematografului într-un loc activ, un catalizator pentru comunitate, funcționând nu doar ca loc de proiecție a filmelor de artă, ci ca spațiu cultural semnificativ pentru întregul oraș, în care filmele și activitățile culturale devin evenimente sociale în sine.

Cele cinci proiecte câştigătoare la "Urbaniada" 2016 beneficiază de o finanțare totală de 250.000 de euro și vor trebui finalizate până la 1 noiembrie.

Cinematograful Arta a fost închis în 2011 din cauza unor litigii între proprietarii clădirii şi operatorul RADEF Româniafilm. Mai funcţionează doar pe perioada Festivalului Internaţional de Film Transilvania, iar în ultimii doi ani a găzduit mai multe conferinţe din cadrul Zilelor Arhitecturii.

Clădirea în care se află fostul cinema - Palatul Sebestyen - a fost construită în 1913 de către David Sebestyen, un important antreprenor al oraşului. Inaugurarea cinematografului, în toamna aceluiaşi an, sub numele de Select, a coincis cu realizarea primului film clujean în regia legendarului Jenő Janovics, „Sárga Csiko" (Murgul șarg), o peliculă care s-a bucurat un succes internațional. 

Mai multe despre istoria Cinematografului Arta AICI.

Cinematografele de tradiţie ale Clujului, redate rând pe rând comunităţii

În ultimii ani, alte două cinematografe de tradiţie din Cluj-Napoca au fost redate comunităţii. Este vorba despre cinema Mărăşti şi cinema Dacia din cartierul Mănăştur. Acestea se află în proprietatea municipalităţii şi au fost reabilitate în urma unor investiţii ce se ridică la suma totală de 5 milioane de lei, bani de la bugetul local.

De asemenea, în aprilie, Primăria Cluj-Napoca şi-a anunţat intenţia de a-şi exercita dreptul de preemţiune pentru cumpărarea clădirii în care a funcţionat cinema Favorit. Preţul cerut este de 380.000 de euro.

Clădirea în care a funcţionat Favorit are o vechime de 116 ani. Palatul Urania a fost printre primele construite în Cluj-Napoca. Clădirea a fost gândită astfel încât să găzduiască un cinematograf şi în partea de jos să aibă mai multe restaurante şi o cofetărie.

Cinematograful din incinta palatului este primul din Cluj şi dintre cele mai vechi din Transilvania; aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al doilea război mondial. Clădirea a fost naţionalizată de comunişti, iar cinematograful a primit numele 23 August, iar după 1989 a primit numele de Favorit.

Comenteaza