Teatrul “Puck” se reinventează. Iese pe străzile din Cluj, merge la sate şi profită de tehnologie

Teatrul “Puck” se reinventează. Iese pe străzile din Cluj, merge la sate şi profită de tehnologie
Teatrul de Păpuși din Cluj-Napoca a împlinit recent 68 de ani de activitate, ocazie cu care directorul Emanuel Petran a dezvăluit planurile de viitor ale instituţiei, în special proiecte ce vizează apropierea de publicul tânăr din judeţ, cât şi iniţiative prin care spectacolele “Puck” să ajungă pe marile scene ale lumii.

Asemeni altor instituţii de cultură clujene (Opera şi Teatrul Naţional n. red.), Teatrul "Puck" a înţeles că este important să iasă din clasica sală de spectacole pentru a ajunge la noile generaţii. A spart gheaţa, în toamna lui 2017, cu festivalul stradal "Wonder Puck". Timp de trei zile, în zona zero a oraşului (Piaţa Unirii n.red.), mii de familii au participat la spectacole de teatru, muzică, dans, artă vizuală și artizanală susţinute de artiști clujeni, cât și de la Oradea, Sibiu, Alba Iulia, Târgu-Mureș, Baia Mare, Deva, Satu Mare sau Dej. De asemenea, organizatorii au pregătit, un program complex de educație teatrală și culturală, menit să formeze gustul estetic al celor mai mici dintre spectatori și să apropie arta teatrului de păpuși de publicul său.

Festivalul "Wonder Puck" va continua şi în 2018. În trei locaţii: în Piaţa Uniri pentru cei mici, în Piaţa Muzeului pentru adulţi şi la Castelul Banffy din Bonţida pentru copiii din localitate şi împrejurimi (Gherla, Dej n.red.) şi va reuni profesioniști din domeniul artei performative din ţară şi străinătate.

Un alt proiect "Puck" îşi propune să ducă spectacolele teatrului în întreg judeţul. Pentru început, actorii Teatrului "Puck" au mers în școli și grădinițe din Cluj-Napoca, la Cinema Dacia din Mănăștur sau la Căminul Cultural din Floreşti. "Vrem să ajungem în toate comunele din Cluj. Împreună cu administraţiile locale încercăm să găsim o soluţie în acest sens. Primarii să pună la dispoziţie autobuzele şcolare pentru transportul elevilor din satele din comune şi să vedem cum putem rezolva cu Consiliul Judeţean astfel încât micuţii să aibă acces gratuit la spectacole", a spus Emanuel Petran la Realitatea FM Cluj.

Nu în ultimul rând, repertoriul teatrului de păpuşi s-a îmbogăţit cu spectacole ce încorporează tehnici familiare tinerilor de astăzi, precum proiecţii video sau desenele în nisip („Ali Baba și cei 40 de hoți", în regia și scenariul lui Traian Savinescu n.red.). Pe lista de proiecte figurează şi subtitrarea pieselor de teatru - în engleză, maghiară şi română - pentru un public cât mai numeros.

Clujul va găzdui în toamna acestui an şi cea de a 17-a ediţie a Festivalului Teatrelor de Păpuși și Marionete "Puck", la care urmează să fie invitate trupe din România, dar şi din Europa de Est şi de Vest, pornind astfel o serie de colaborări internaţionale. Amintim că spectacolul „Strada cu îngeri" s-a întors de la Subotica (Serbia) cu premiul pentru cele mai frumoase păpuși şi pentru calitatea mânuirii marionetelor.

 

Comenteaza