Un dirijor din Elveţia urechează autorităţile din Cluj: Filarmonica se înghesuie într-o sală improprie

Un dirijor din Elveţia urechează autorităţile din Cluj: Filarmonica se înghesuie într-o sală improprie
Orchestra şi corul Filarmonicii clujene îşi desfăşoară activitatea concertistică în condiţii mult sub nivelul normal, le-a arătat aseară spectatorilor prezenţi la concertul filarmonicii dirijorul Nicolae Moldoveanu.

Înainte de pauza reprezentaţiei, acesta i-a ridicat rând pe rând pe instrumentişti, indicând audienţei faptul că scena are o capacitate mult mai mică decât cea optimă. "Corul îl vedeţi în partea stângă, acolo l-am aşezat eu, pentru că în mod normal locul lui este în spatele instrumentiştilor. Dar nu am avut suficient spaţiu. La fel şi cu pupitrele violoniştilor", a subliniat Nicolae Moldoveanu. El a luat cuvântul după interpretarea unei lucrări la care pe scenă a fost prezent întreg colectivul Filarmonicii, de circa 170 de muzicieni.

Nicolae Moldoveanu a ţinut să le dezvăluie mai multe detalii spectatorilor, inclusiv că nici cortina nu are ce căuta într-o sală de concerte şi că înălţimea sălii, mult sub dimensiunile standard, ar trebui să echivaleze cu lăţimea scenei.


La finalul intervenţiei sale, dirijorul i-a îndemnat pe cei prezenţi să contribuie, în spiritul vechii sintagme "daţi un leu pentru Ateneu", la edificarea viitoarei săli de concerte a instituţiei.
Invitatul concertului de vineri seara al Filarmonicii a fost pianistul german Andreas Boyde.

Reprezentaţia a fost inaugurată şi de un cuvânt al directorului Marius Tabacu, în mod inedit, care şi-a exprimat şi el speranţa concretizării cât mai grabnice a viitorului sediu.

Etichete
Comenteaza