Un film turnat în Cluj şi câştigătorul marelui premiu la TIFF 2016, în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017 FOTO/VIDEO

Un film turnat în Cluj şi câştigătorul marelui premiu la TIFF 2016, în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017 FOTO/VIDEO
21 de lungmetraje de ficțiune, 15 documentare și 52 de scurtmetraje au intrat oficial în cursa pentru nominalizările la Premiile Gopo 2017. Câştigătorii vor fi anunţaţi în 21 martie 2017 la în București.

Pe lista filmelor considerate eligibile la categoria lungmetraj se numără şi o producţie de Cluj: filmul "Usturoi", prima comedie românească produsă exclusiv în Transilvania. A fost scris și produs de bloggerul clujean Radu Băzăvan și regizat de sibianul Lucian Alexandrescu, stabilit în SUA.

Sinopsis: Eremia, un copil rom dintr-un sat uitat de lume, se plânge prietenului său cel mai bun Nicuşor de sărăcia familiei sale: fratele său doreşte să se însoare cu fata unui clan bogat din sat, pe nume Usturoi, dar nu are suficienţi bani pentru nuntă. Pentru a-l ajuta pe acesta şi pentru a-şi depăşi condiţia limitată de copii săraci, cei doi fug la oraş ca să se facă actori şi să îşi asigure astfel o viaţă mai bună pentru ei şi familiile lor.

Pe drum trec prin tot felul de încercări, sunt chiar aproape să-şi piardă viaţa, dar în cele din urmă ajung cu bine la Cluj. Din păcate, planul lor de a deveni actori dă greş şi, ca orice copil fugar, sunt trimişi acasă cu maşina poliţiei, dar pe drum află un secret care îi va ajuta să salveze situaţia, înlesnind căsătoria fratelui lui Eremia cu fata lui Usturoi.

De asemenea, pe listă figurează şi câştigătorul Trofeului Transilvania 2016 -  „Câini" (regia Bogdan Mirică). Un debut în lungmetraj. Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.

În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.

Între cele 21 de lungmetraje lansate în cinematografele din România în 2016, considerate eligibile, mai amintim: „Sieranevada" (regia Cristi Puiu), „Două lozuri" (regia Paul Negoescu), „Inimi cicatrizate" (regia Radu Jude), „Ilegitim" (regia Adrian Sitaru), „#Selfie 69" (regia Cristina Iacob), animația „Mercy Street - Strada Speranței" (regia Ștefan Buzea și Radu Nicolae), sau debuturile în lungmetraj: „Discordia" (regia Ion Indolean), „Dublu" (regia Catrinel Dănăiață). LISTA COMPLETĂ AICI. 

La categoria „Cel mai bun scurtmetraj" au fost înscrise 52 de titluri de ficţiune, documentar și animaţie, prezentate în premieră în circuitul festivalier competitiv naţional sau internaţional al anului trecut. Dintre acestea amintim de: „Mă cheamă Costin" (regia Radu Potcoavă), „4:15 P.M. Sfârșitul lumii" (regia Cătălin Rotaru și Gabi Virginia Șarga), „Noiembrie" (regia Ioachim Stroe), „Șapte luni mai târziu" (regia Andrei Crețulescu), „Mamă, Tată, trebuie să vă spun ceva" (regia Paul Mureșan).

15 documentare au intrat pe lista lungăla Premiile Gopo 2017, printre care: „Doar o răsuflare" (regia Monica Lăzurean-Gorgan), „Varză, cartofi și alți demoni" (regia Șerban Georgescu) „În căutarea tatălui pierdut" (regia Ionuț Teianu), „Camera obscură" (regia Gheorghe Preda).

Nominalizările pentru toate cele 20 de categorii vor fi anunțate la sfârșitul lunii februarie.

Juriul din acest an este compus din 11 profesioniști din domeniu: Gabriel Achim (regizor), Oana Iancu (producător), Doru Ana (actor), Raluca Mănescu (scenarist), Tudor Mircea (operator), Nita Chivulescu (monteur) și criticii de film Dana Duma, Ileana Bîrsan, Andrei Țendrea, Dragoș Marin și Doru Pop.

Comenteaza