Terenurile de la Armătura fac cu ochiul investitorilor la bursă

Terenurile de la Armătura fac cu ochiul investitorilor la bursă
Un grup de investitori a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) că a ajuns să deţină 15% din producătorul de armături. Societatea clujeană şi-a scos la vânzare mai multe proprietăţi de pe platforma industrială de la gară şi a operat concedieri.

Grupul este format din compania de brokeraj Swiss Capital, societatea de administrare a investiţiilor Swiss Capital Asset Management şi fondul de acţiuni Active Dinamic, ajungând la o deţinere cumulată de 15,58% din capitalul social,  după ce a achiziţionat 100.000 de acţiuni, la 0,24 lei unitatea.

Acesta deţine acum 6,23 de milioane de acţiuni ale Armătura Cluj, a precizat directorul adjunct al societăţii clujene, Ionela Vaitiş. Principalii acţionari al producătorului de armături pentru instalaţii termice şi de alimentare cu apă şi gaz sunt Hric Beteiligungs (26% din capitalul social), Tridelta Heal Beteiligungsgesellschaft (16,7%), ambele din Austria.

Celelalte acţiuni aparţin unor investitori de pe segmentul principal de tranzacţionare al BVB. Armătura are în prezent o capitalizare bursieră de 11,2 milioane de lei, actualul preţ de tranzacţionare a acţiunilor apropiindu-se de 0,29 lei. 
 
Ultimul producător local important care mai activa pe platforma industrială din zona gării îşi va reduce activitatea: închide turnătoria şi disponibilizează personalul, „S-a decis încetarea activităţii secţiei turnătorie fontă, închiderea şi conservarea personalului care îşi desfăşura activitatea în cadrul secţiei”, a anunţat Piotr Kamil Skudlarski, vicepreşedinte al CA al Armătura Cluj. 
 
În 1884 a fost fondat primul producător de articole de robinetărie din România, cu armături pentru gaz, apă şi abur. În 1929-1935, la Cluj-Napoca au luat fiinţă alte două societăţi, Ravag şi Fermeta, cu profil similar, comasate în 1949, care împreună cu Parcomet au intrat în componenţa Armătura, având sediul pe actualul amplasament, cu activitate de fabricare a articolelor de robinetărie din materiale neferoase.

În 1991, Armătura s-a înregistrat ca societate pe acţiuni, iar în 1996 a încheiat procesul de privatizare. Societatea este cotată la BVB din 1997, iar din 2004 a intrat în grupul Herz Armaturen.

Printre producătorii care şi-au încetat sau şi-au restrâns activitatea în zona industrială din apropierea Gării Cluj-Napoca se numără Tehnofrig, Libertatea sau Fimaro, aceştia cedând terenurile sau halele pentru proiecte imobiliare, comerciale sau de birouri.

Comenteaza