Armătura Cluj, pe cale să își închidă porțile

Armătura Cluj, pe cale să își închidă porțile

Producătorul de articole de robinetărie Armătura din Cluj, listat la Bursa de Valori București, este aproape să își închidă oficial porțile, după o istorie de 135 de ani.

Un document al companiei analizat de Profit.ro relevă că este pregătită o decizie de încetare a activității de producție "în cel mai scurt timp", ce ar urma să fie luată luna viitoare, iar Consiliul de Administrație va fi împuternicit să ia toate măsurile necesare în acest sens. Documentul nu precizează motivele opririi producției.

Armătura, controlată de investitori austrieci, din care cel mai important este grupul Herz Armaturen, a terminat anul trecut cu pierderi de 3,3 milioane lei. Fabrica mai avea la acel moment sub 50 de angajați.

Terenul fabricii, de 4 ha, este vizat de mai multe persoane interesate să construiască acolo blocuri de locuințe și clădiri de birouri, fiind însă nevoie de lucrări ample de dezafectare și decontaminare pentru respectarea legislației de mediu.

Terenul este situat în nordul Clujului, la 200 m de gară. În 2014, acționarii principali austrieci au vrut să închidă fabrica și să vândă toate bunurile imobiliare, pentru plata datoriilor Armătura, însă ulterior s-a revenit asupra deciziei.

În urmă cu doi ani, directorul Armătura declara că, pe fondul majorărilor prețurilor la gaz metan și energie electrică, fabrica a sistat producția de baterii, robinete de baie și bucătărie și componente pentru instalatii termice și de alimentare cu apă și gaz, axându-se pe prelucrări mecanice și robinete industriale de mari dimensiuni.

"Supraviețuim altfel, după 133 de ani de producție premium de tradiție. Am fost forțați, ca urmare a scumpirii cu mult peste așteptări a energiei electrice și a gazului metan, să închidem turnătoria de alamă în urmă cu o lună. Marii jucători de energie și gaz au crescut enorm prețurile – respectiv cu 23,8% la curent electric și cu 18% la gaz metan", declara, în 2018, șeful Armătura, Corneliu Bârdea.

Comenteaza