10 pe un loc la Bosch

10 pe un loc la Bosch
1.000 de angajaţi şi actuali şomeri au participat, ieri, la târgul de joburi derulat de AJOFM Cluj pentru compania germană Bosch. Oamenii au venit şi din judeţele limitrofe în speranţa că se vor angaja. Ei speră să obţină salarii între 800 şi 1.500 de lei.

500 de foşti angajaţi ai companiilor Mechel şi Nokia au fost aduşi la târgul de locuri de muncă de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj. 1.000 de oameni au dorit să afle condiţiile de angajare de la Bosch şi şi-au depus CV-urile. Compania germană este interesată să angajeze, într-o primă fază, 100 de persoane.

Unii din ei au venit la târgul de joburi de la Cluj-Napoca din judeţele limitrofe. "Mă interesează orice loc de muncă, orice post. Eu sunt din Mureş şi am venit aici. Cum să nu merg la Jucu dacă au ofertă bună? Acum aplic pentru un post de asamblare", a mărturisit Cornelia M. Nu toţi participanţii au fost mulţumiţi de ofertă. 

"Am opt clase şi mă interesează un post de lăcătuş. Am rămas în şomaj din octombrie anul trecut. Înainte am lucrat la Armătura şi înainte de pensie m-au dat afară, apoi am lucrat doi ani pentru o firmă de construcţii. Acuma încerc să-mi găsesc un loc de muncă, dar văd că aici au posturi numai pentru ingineri. Nu am făcut inginerie, nu pot fi şef de echipă", a spus Timar Szabo Iosif, de 55 de ani. El se aşteaptă să găsească un loc de muncă plătit măcar cu 1.200 de lei. "Momentan m-aş descurca cu 1.200-1.300 de lei. La Armătura am avut 900 de lei. Am avut nişte cunoştinţe, mi-au promis că mă ajută ei, dar nu am mai reuşit nicăieri", mărturiseşte el.


Îşi caută de lucru şi actuali angajaţi ale altor firme. "Sigur că vreau să lucrez pentru Bosch. Aplic pentru un post de muncitor necalificat sau operator. Am opt clase, dar sunt dispusă să fac un curs de recalificare. Momentan lucrez pentru altă firmă, dar nu sunt mulţumită de condiţii. M-aş duce la Jucu, pentru că e şi mai aproape de casă, stau la câţiva kilometri, la Bonţida. Sperăm la un salariu mai bun şi la alte condiţii de muncă. Eu nu am numai opt clase, dar sunt dispusă să învăţ să fac orice", a explicat Irina Maria Ursuț, de 31 de ani.

Mihaela Lupașcu are 41 de ani, doi copii şi e din Gherla. A rămas fără loc de muncă după ce i-a expirat contractul pe perioadă determinată semnat cu Fujikura, acum un an. "Îmi depun CV-ul pentru orice: muncitor necalificat, operator, sunt dispusă să învăţ lucruri noi", mărturiseşte ea. "Nici nu pot să spun pentru câţi bani aş veni să lucrez, vă daţi seama că de un an de zile nu câştig nimic şi am doi copii la şcoală. Atâta noroc că soţul lucrează şi ne ajută el. Ne descurcăm destul de greu. Locuim la bloc, cheltuielile-s destul de mari, de asta aş fi disponibilă şi pentru 800-1.000 de lei să vin, dacă se asigură şi transport, e ok", a completat Lupașcu.


Pe lângă posturile de muncitori necalificaţi, la yârgul pentru Bosch au participat şi tineri cu studii superioare. "Sper să găsesc ceva în domeniul în care am terminat. Am aplicat pentru un post de inginer în protecţia mediului. Sper să găsesc alt trai şi un salariu mai bun, dacă nu, operator. După studii, mă aştept la un salariu minim de 1.200-1.500 de lei", spune Alina Oltean, de 27 de ani, absolventă a Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară.

"Bosch a început angajările încă din luna octombrie a anului trecut, dar până acum am recrutat personalul de specialitate, care avea nevoie de o perioadă de acomodare şi şcolarizare mai îndelungată, noii angajaţi fiind trimişi la training în mai multe fabrici Bosch din Europa. Acum începem recrutările pentru restul poziţiilor. Cluj va deveni pentru Bosch un centru extrem de important. Vom deschide atât un centru de cercetare şi dezvoltare, cât şi o unitate de producţie pentru industria auto, pentru care ştim că vom găsi la Cluj specialişti buni", a declarat Brigitte Eble, director general al Robert Bosch S.R.L. şi reprezentantul grupului în România. Bosch va angaja la Cluj 325 de oameni, urmând ca pe parcursul investiţiei să fie create 1.400 de locuri de muncă.

 

 

Etichete
Comenteaza