1,7 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură. Tinerii cer cei mai mulţi bani

1,7 miliarde de euro pentru investiţii în agricultură. Tinerii cer cei mai mulţi bani
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a efectuat, în anul financiar 2017, plăți de 1,73 miliarde de euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale, fiind înregistrat cel mai ridicat nivel al plăților efectuate într-un an prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 -2020.

Din totalul plăților efectuate, 1,56 miliarde de euro reprezintă contribuția Uniunii Europene, iar 164 de milioane, contribuția bugetului de stat. Suma reprezintă atât plățile aferente proiectelor de investiții finanțate prin PNDR 2020, cât și valoarea plăților compensatorii pentru măsurile de mediu și climă, măsuri delegate Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) spre implementare.
 
„Ne aflăm deja la jumătatea exercițiului financiar pentru PNDR 2020 și nu ne permitem să pierdem timp, deși plățile se pot efectua până în 2023. Obiectivul este ca până la finalul perioadei de programare să aducem în țară întreaga sumă alocată României pentru agricultură și dezvoltare rurală, până la ultimul eurocent. 
 
Mobilizarea personalului AFIR, în urma căreia am reușit cea mai mare performanță a agenției de până în acest moment, mă îndreptățește să consider că vom atinge un procent maxim de absorbție a fondurilor europene. Din totalul fondurilor europene decontate beneficiarilor PNDR, 919 milioane de euro au fost deja aprobate de către Comisia Europeană, restul urmând a fi decontat până la finele acestui an”, a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.
 
De la demararea PNDR, în 2015, AFIR a primit solicitări de finanțare de 6,8 miliarde de euro și a semnat 42.000 de contracte cu beneficiarii proiectelor de investiții, de 2,8 miliarde de euro, fonduri europene nerambursabile. Valoarea plăților efectuate de AFIR se ridică la 2,4 miliarde de euro, un grad de absorbție de 30% din alocarea de 8,1 miliarde de euro a UE disponibilă până în 2023.
 
Cele mai multe solicitări de finanțare primite on-line de către AFIR în 2017 sunt pentru instalarea tinerilor fermieri. Prin intermediul submăsurii 6.1, AFIR a primit 6.170 cereri de finanțare, de 252 milioane de euro, și a semnat contracte de finanțare însumând 292 de milioane de euro, incluzând și contractele de finanțare preluate prin procedura de tranziție dintre programe. Valoarea plăților transferate către tinerii fermieri  în acest an este de 223 de milioane de euro.  

Comenteaza