Foto 2.000 de angajați în primul parc industrial privat din Ardeal. Cum vor arăta noile construcții

2.000 de angajați în primul parc industrial privat din Ardeal. Cum vor arăta noile construcții
Complexul industrial din Dej va avea incubator de afaceri, parc logistic modular și stație de transformare | Foto: API
2.000 de angajați în primul parc industrial privat din Ardeal. Cum vor arăta noile construcții
2.000 de angajați în primul parc industrial privat din Ardeal. Cum vor arăta noile construcții
2.000 de angajați în primul parc industrial privat din Ardeal. Cum vor arăta noile construcții
2.000 de angajați în primul parc industrial privat din Ardeal. Cum vor arăta noile construcții

Primul parc industrial privat din nord-vestul României intră într-o nouă etapă de dezvoltare, printr-o investiție care se ridică la 12 milioane de euro. Aceasta este realizată de Adriana și Ștefan Cristea, proprietarii Arc Parc Industrial (API).

„Pentru acest an avem trei proiecte: construirea unui incubator de afaceri de producție sectorial în domeniul componentelor auto, pe o suprafață de 13.000 mp, în valoare de 6,5 milioane de euro; a unui parc logistic - șase hale modulare, de categoria A, cu o suprafață de 19.000 mp - lucrările au început; și a unei stații electrice de transformare de înaltă tensiune de 25 MVA, tot în decursul acestui an”, anunţă Adriana Cristea, fondatorul parcului.

Lucrările la cele șase hale modulare din parcul aflat pe teritoriul municipiului Dej vor fi finalizate în două etape, prima fiind disponibilă începând cu acest an. Halele vor fi construite pe structură de beton, fiecare dintre module oferind posibilitatea montării de pod rulant.

Elementul practic al acestui proiect este faptul că, la solicitarea viitorilor clienți, se va putea renunța la pereții modulelor, creând astfel un spațiu mai mare, lucru care face simplă schimbarea destinației spațiului din unul logistic în unul de producție, detaliază dezvoltatorii API.

Ei spun că ridicarea parcului logistic în regiune vine ca răspuns la piața ascendentă de spații logistice și industriale, acesta beneficiind și de facilitățile fiscale aferente parcurilor industriale în România. Familia Cristea a anunțat că deja au fost contractate 80% din spațiile propuse, deci ia în calcul o nouă extindere.

“Vor fi create peste 200 locuri de muncă, iar din 2021, o dată cu  finalizarea centurii ocolitoare a municipiului Dej, corelată cu drumul expres Dej - Cluj-Napoca - Turda, vom putea oferi și facilități legate de  transport”, spune Ștefan Cristea, director general al API.

API este dezvoltatorul și proprietarul primul parc industrial privat din nord-vestul României, pe 40 ha. Deciziile în conducere se împart în familie, responsabil pentru noua direcţie de dezvoltare fiind Ștefan Cristea. Pe platformă își desfășoară activitatea 20 companii, care au realizat investiţii de 50 de milioane de euro în construirea clădirilor și în echipamente tehnologice, creându-se peste 2.000 de locuri de muncă.

Domeniile în care acestea activează sunt producția de piese și cablaje auto, piese de cauciuc, fabricarea  hârtiei și ambalajelor de hârtie, dar și consultanță pentru afaceri, management, proiectare și arhitectură, servicii medicale, bancare sau de catering industrial.

Printre companiile cu activităţi de producţie în incinta API se află nume importante din business-ul mondial ca Vibracoustic România (Suedia), Sauter Turning Process (Germania) sau IMM Hydro Est (Italia).

10 parcuri industriale în Cluj

Județul Cluj avea nu mai puțin de 10 parcuri industriale în evidența Ministerului Dezvoltării Regionale. În afara parcurilor Tetarom 1-3 (amplasate în Cluj-Napoca și Jucu), API Dej și Turda I, certificate ca deja ca operaționale, Innovation Park și Tetarom 4, ambele din Cluj-Napoca, dar și cele din Câmpia Turzii, Poieni și MG TEC Dej figurează ca fiind în curs de amenajare.

Comenteaza