Afacerile din construcții, cimentate la Cluj

Afacerile din construcții, cimentate la Cluj
Două importante companii de profil cu proiecte în județ, Holcim și Lafarge, au decis să fuzioneze. Inițial, acestea aveau planuri mari în județ, însă restrângerea pieței, după apariția crizei, le-a schimbat din mers strategiile.


Stația de măcinare din Turda a fost prima achiziție făcută în 1997 de grupul Holcim, fost Holderbank, unitate care avea trei activități: măcinarea cimentului, terminal pentru cimentul gri și producția de agregate (filer și calcar). La un moment dat, conducerea companiei era interesată de construirea unei noi fabrici în Turda, care ar fi dus investițiile sale din România la 400 de milioane de euro. În 2007, compania a oprit producția de ciment alb, începută cu patru ani înainte, printr-o investiție de 5 milioane de euro, motivându-și strategia prin scumpirea gazelor naturale, iar personalul a fost direcționat către alte sectoare.

Vânzările de ciment și clincher ale Holcim în România erau în scădere anul trecut, iar cele de agregate erau și mai afectate, din lipsa proiectelor mari din sectorul public și din reticența sectorului privat. De asemenea, blocarea lucrărilor la Autostrada Transilvania a afectat activitatea companiei în zona Clujului. Dacă în primele nouă luni din 2013, prețul mediu de vânzare a cimentului a crescut în România cu 2,7%, cel al agregatelor s-a diminuat cu 7,8%. Holcim mai deţine în România fabrici de ciment în Câmpulung şi Aleşd, 15 staţii ecologice de betoane, trei staţii de agregate, două staţii de lianţi speciali şi un terminal de ciment în Bucureşti.

Lafarge a intrat pe piața din România tot în 1997, achiziționând Romcim. Grupul francez acționa aici prin trei companii, dintre care una producea ipsos, sisteme și accesorii pentru ghips-carton în comuna clujeană Aghireșu (Arcom). Producătorii de materiale de construcții din localitate au acuzat pierderi de 30% după ce autoritățile au impus limitarea vitezei la 20% pentru traficul greu. Din 2012, majoritatea operaţiunilor de ghips ale Lafarge au fost preluate de Etex (Belgia), Lafarge păstrând 20%.

Grupul francez a preluat 8.600 mp în zona fostei platforme CUG din Cluj-Napoca pentru a realiza un terminal de ciment și un depozit zonal de materiale de construcții, cu acces la Bd. Muncii. Lucrările presupun demolarea unor hale existente, executarea unei staţii de descărcare, recondiţionarea silozurilor, spaţii de birouri. În 2006, Consiliul Concurenței a amendat cu 28,5 milioane de euro cei trei producători din România, pentru formarea unui cartel. Al treilea concurent important e HeidelbergCement (Germania), cu o staţie de betoane înfiinţată în 2007 la Cluj-Napoca, lider mondial pe piaţa de agregate şi jucător în sectoarele cimentului și betonului.

Conducerile celor două grupuri au anunțat o fuziune care va crea cel mai avansat grup în industria materialelor de construcţie, cu sediul în Elveția, având afaceri cumulate de 32 de miliarde de euro și un profit de 6,5 miliarde de euro. Tranzacţia va fi structurată ca ofertă publică de schimb iniţiată de Holcim, cu o paritate de schimb de 1 acţiune Holcim la 1 acţiune Lafarge. Consiliul de Administrație îl va avea ca președinte pe Wolfgang Reitzle, iar Bruno Lafont va fi director general.

Finalizarea tranzacţiei e aşteptată pentru 2015 și ea va trebui aprobată de autoritatea de concurență de la nivel european. Holcim este lider mondial în fabricarea şi distribuirea de ciment şi agregate, betoane, asfalt şi servicii conexe. Compania deţine participaţii în 70 de ţări, iar anul trecut a înregistrat afaceri de 19,7 miliarde de franci elveţieni. Lider mondial în domeniul materialelor de construcţii, Lafarge are 64.000 de angajaţi în 62 de ţări şi a înregistrat vânzări de 15,2 miliarde de euro în 2013.

„LafargeHolcim va fi excelent poziţionat pentru a obţine beneficii din creşterea mondială, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările emergente, furnizând materiale care vor permite industriei construcţiilor să facă faţă provocărilor viitorului”, afirmă Rolf Soiron, actualul preşedinte al Holcim.

Noul grup va oferi creştere mai mare şi risc scăzut şi va crea, astfel, mai multă valoare. Fuziunea între cele două grupuri cu puternice rădăcini europene ne va permite să păşim într-o nouă etapă a ambiţiei noastre de a contribui la clădirea de oraşe mai bune, la scară globală, într-o manieră sustenabilă”, susține Bruno Lafont, director general al Lafarge.

Etichete
Comenteaza