Ardealul de Nord, în topul contrabandei cu țigări în România. Baxuri expediate cu drona

Ardealul de Nord, în topul contrabandei cu țigări în România. Baxuri expediate cu drona

Regiunea în care se află Clujul ocupă locul doi pe țară în privința acțiunilor ilegale cu țigarete. Nord-Est, Nord-Vest și Sud-Vest sunt zonele în care s-a descoperit cea mai mare contrabandă cu aceste produse, conform ultimului studiu Novel.

Piața neagră a țigaretelor a crescut în iulie la 18,2% din totalul consumului (cu 2,1 mai mult față de mai 2018). Este cel mai ridicat nivel al contrabandei din acest an, depășind media din 2017, de 16%.

„Regiunea Nord-Est continuă să fie cea mai afectată de piața neagră, cu o pondere de 39,5%, deși comerțul ilicit cu tigarete pare să fi luat cu asalt partea de vest a țării. Cea mai importantă creștere se înregistrează în Nord-Vest, de 14,7, până la 29,4%, regiunea ajungând la un nivel record în ultimii trei ani!

În plus, comerțul ilegal crește cu 6,2, până la 26,9% și în Regiunea Sud-Vest. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova, Ucraina și Serbia este relativ constantă", a declarat Marian Marcu, director general al Novel Research.

„Piața neagră afectează atât veniturile bugetare, cât și afacerile noastre legitime. JTI a donat vămii române 50 de câini antrenați să depisteze tutun și alți câțiva cu dublă sau triplă specializare: tutun, droguri sau numerar.

Am contribuit la formarea echipelor canine ale Vămilor din Moldova și Serbia. Sunt acțiuni și programe concrete pe care vom continua să le derulăm”, a declarat Gilda Lazăr, director corporate Affairs & Communications JTI Romania, Moldova și Bulgaria.

„Suntem în plin proces de implementare a regulamentului privind sistemul de trasabilitate a țigaretelor adoptat de Comisia Europeană, cu obiectivul de a reduce contrabanda. Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, dar cele mai multe de pe piața neagră provin din afara spațiului comunitar.

În afara faptului că regulamentul în sine este inutil în lupta împotriva contrabandei, sistemul este complicat și costisitor, înregistrăm și o serie de întârzieri ale reglementărilor obligatorii, cum ar fi desemnarea unui emițător de coduri unice” a declarat Valentin Canura, sales development manager la Imperial Tobacco Romania.

„Guvernul României a suplimentat recent, la rectificarea bugetară, fondurile necesare pentru modernizarea birourilor vamale de frontieră, reoperaționalizarea aparaturii de scanare și achiziționarea de scanere fixe la birourile vamale de frontieră, dotarea personalului vamal cu echipamente moderne de control și protecție.

Vor fi inițiate demersurile necesare ocupării posturilor vacante și suplimentarea lucrătorilor vamali, în special la birourile vamale de frontieră și la echipele mobile”, a declarat vicepreședintele Agenției Naționale de Administrate Fiscală, Bogdan Lari Mihei.

Poliţiştii de frontieră români şi bulgari au descoperit 82.300 pachete cu țigarete ascunse într-un camion cu haine. Cei din Sighetu Marmației au efectuat 51 percheziții la locuințele unor persoane care fac parte dintr-un grup infracțional axat pe contrabandă,  au capturat 21.000 de pachete în iulie și 54.950 în iunie.

Polițiștii din Mehedinți au destructurat în iulie o rețea de contrabandă cu produse accizabile, iar în iunie cei din Iaşi au descoperit 7.000 de ţigarete trecute peste graniță cu drona. Sectorul tutunului este al doilea contribuabil la bugetul de stat, după cel petrolier.

 
Top contrabandă România
  1. Nord-Est      39,5%      (-0,9)
  2. Nord-Vest    29,4%     (+14,7)
  3. Sud-Vest      26,9%      (+6,2)
  4. Vest              25,4%       (-4,2)
  5. Sud-Est        12,5%       (+4,1)
Sursa: Novel
Comenteaza