Foto “Autostrada romană” de sub A3. Ce s-a descoperit pe noul șantier

“Autostrada romană” de sub A3. Ce s-a descoperit pe noul șantier
Lucrarea de mare infrastructură realizată acum două milenii | Foto: 60M.ro
“Autostrada romană” de sub A3. Ce s-a descoperit pe noul șantier
“Autostrada romană” de sub A3. Ce s-a descoperit pe noul șantier
“Autostrada romană” de sub A3. Ce s-a descoperit pe noul șantier

Arheologii care își desfășoară activitățile specifice pe traseul viitoarei autostrăzi dintre județele Cluj și Sălaj au realizat o descoperire importantă.

Un drum roman vechi de aproape 2.000 de ani a fost descoperit de arheologi în județul Sălaj, pe șantierul Autostrăzii Transilvania (A3), conform platformei 60M.ro. Porțiunea de pe teritoriul județului Sălaj a A3 este, ca valoare, a doua mare lucrare de infrastructură publică pe care au contractat-o companiile private anul trecut.

Spedition UMB şi-a adjudecat contractul pentru pro­iec­tarea şi execuţia secţiunii 3B din autostrada Braşov – Târgu-Mureş – Cluj - Oradea. Lucrările de execuție la lotul Zimbor – Poarta Sălajului al A3 au întârziat deoarece UMB nu putea să intre pe șantier până nu se rezolvă exproprierile.

Între timp, constructorul român a intrat pe tronsonul vecin, de 30 km, Nădășelu – Zimbor. Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat, în 2020, contractul pentru proiectarea și execuția lotului Zimbor – Poarta Sălajului.

Valoarea sa este de 680 milioane de lei și are o durată de 156 de luni, din care 12 luni proiectarea, 24 de luni execuția și 120 de luni garanția. Ministerul Transporturilor a propus exproprierea a 1.001 de imobile pentru construirea tronsoanelor din A3 dintre cele două județe. Valoarea estimată a despăgubirilor este de 4,7 milioane de lei.

Proiectul Autostrăzii Transilvania (Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

loading...
Comenteaza