Băile şi Aquapark-ul din Someşeni „re-reloaded". Ce dă şi ce primeşte municipalitatea

Băile şi Aquapark-ul din Someşeni „re-reloaded
La cinci ani distanţă de la prima afişare publică "la pachet", proprietarii Băilor Someşeni şi Primăria lui Emil Boc au trasat planul de colaborare.

Investitorii fac complexul, cu partea de băi, dar şi un aqua park, administraţia intervine pentru realizarea infrastructurii şi primeşte în schimb parte din venituri şi pachete sociale de servicii. Colaborarea ar urma să fie parafată în următoarele săptămâni, susţin investitorii şi primarul.

Proprietarii au finalizat în această primăvară o nouă variantă a proiectului de reabilitare a băilor şi de folosire a terenului de lângă această proprietate, la cinci ani după lansarea oficială a planurilor. Noul masterplan prevede relizarea de aquapark şi băi termale, iar calculele de afaceri au la bază costuri nete de 8,48 milioane de euro pentru parcul acvatic şi o estimare de 180.000 de vizitatori pe an. Băile termale ar presupune costuri de execuţie de 13 milioane de euro. După ani de amânări şi termene decalate, lucrările au încă şanse de a fi demarate în acest an, susţine Nica. Finanţarea va fi asigurată printr-o colaborare cu Eximbank Ungaria.
Primăria va interveni pentru asigurarea utilităţilor necesare funcţionării obiectivului (căi de acces, amenajare de spaţii verzi, iluminat) şi va primi în schimb o parte din venituri, dar şi pachete sociale pentru persoane din categorii cu venituri mici. "Propunerea în discuţie este ca Primăria să primească 1% din venituri şi astfel de pachete de servicii pe toată durata colaborării. Este vorba de un parteneriat între noi şi administraţia publică, care s-a arătat disponibilă să sprijine acest proiect. Municipalitatea nu devine asociat în grup", a menţionat omul de afaceri Valentin Nica, investitor în cadrul proiectului.

Primarul Emil Boc şi-a asumat public sprijinirea proiectului Băilor Someşeni, obiectiv pe care l-a introdus la categoria "brand de Cluj". Acesta a declarat joi, la Realitatea TV Cluj, că administraţia urmează să se asocieze cu proprietarii Băilor şi să asigure partea de infrastructură pentru realizarea proiectului. ,,În august sau cel târziu în septembrie subiectul se va discuta în Consiliul Local. Nu există clujean care să nu mă întrebe de soarta echipei "U" Cluj şi a Băilor Someşeni. În plus, Clujul are nevoie de un aquapark mare şi modern", a motivat primarul.

Aquaparkul este prevăzut în proiectul din Someşeni ca primă fază de execuţie a dezvoltării preconizate. Parcul ar urma să includă diverse tipuri de bazine şi servicii conexe. Va exista şi o zonă gastro, care să îi deservească atât pe clienţii externi, cât şi hala balneară şi bazinul adiacent. Baia termală prevede zone comune cu parcul acvatic, cea a intrării principale şi cea gastronomică, spaţii de recepţie, consultanţă pentru diverse zone ale unităţii, vestiare şi punct sanitar, zona de apă termală cu trei hale balneare de diverse mărimi. Proiectul prevede o zonă de saună şi de wellness cu spaţii proprii de vestiar, masaj, băi, aplicaţii de împachetări, cabinete de cosmetică şi spaţii de odihnă.

Administraţia locală a alocat fonduri în bugetul pe anul acesta proiectului unui aquapark în Cluj-Napoca, o variantă fiind un parteneriat cu proprietarii Băilor Someşeni. Pe lista de investiţii obiectivului îi revin 1,4 milioane de lei. În proiect sunt implicaţi omul de afaceri Valentin Nica, deţinătorul unui teren de 7,2 ha lângă vechile băi termale, şi Ioana Gidro Stanca, moştenitoarea fostelor băi, pe 5,1 ha. Primele planuri de relansare au fost anunţate oficial în 2008, chiar la primăria condusă atunci de Emil Boc, însă investiţia celor doi parteneri a fost întârziată din mai multe motive, inclusiv din cauza neînţelegerilor între urmaşii fostului proprietar Dominic Stanca şi a dificultăţilor de pregătire a surselor de finanţare.

 

Comenteaza