Banca Transilvania verifică privatizarea Oltchim

Banca Transilvania verifică privatizarea Oltchim
Creditorii combinatului Oltchim au fost convocaţi la Tribunalul Vâlcea, pe 23 noiembrie, ca să discute modificarea planului de reorganizare, după ce la adunarea acestora din 19 octombrie le-a fost prezentată evoluţia demersurilor întreprinse în legătură cu proiectul de schimbare a strategiei de vânzare a societăţii debitoare.

La adunarea creditorilor, Banca Transilvania a solicitat prezentarea unui material care să cuprindă informaţii detaliate cu privire la componenţa celor nouă pachete de active (cu menţionarea creditorilor garantaţi cu fiecare în parte dintre acestea) pe care consultantul le-a identificat şi demersurile efectuate în vederea valorificării acestora.

Procesul de vânzare este posibil să fie întârziat, deşi Ministerul Economiei se aştepta să fie gata în acest an, conform Bursa. Decizia de schimbare a metodei de privatizare a venit în contextul în care Comisia Europeană a lansat o investigaţie privind un posibil ajutor de stat pentru Oltchim şi a transmis că procesul de vânzare aşa cum figurează în planul aprobat va conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV (o societate fără datorii, 100% deţinută de Oltchim SA şi destinată a fi vândută unui investitor).
 
Chimcomplex, membră a grupului Serviciile Comerciale Române (SCR) Cluj, deținut de omul de afaceri Ștefan Vuza, va depune o ofertă pentru a participa la licitația privind vânzarea combinatului chimic. Oferta depășește 100 de milioane de euro, iar Vuza pregătește investiții cumulate de 450 milioane de euro pentru următorii ani, în cazul în care va fi declarat câștigător.
 
ZIUA de CLUJ a prezentat condiţiile în care conducerea Chimcomplex le are pentru a achiziţiona activele combinatului. SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej.

De asemenea, Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC în România (acţionar semnificativ al Oltchim), ia în considerare să participe la privatizare, după ce autorităţile vor demara oficial procesul de vânzare.  PCC este cel mai important acţionar minoritar al Oltchim (32,3%). 

Comenteaza