Bosch taie panglica în primăvară

Bosch taie panglica în primăvară
Grupul german a ajuns la 325 de angajaţi la Cluj, din 1.500 anunţaţi pentru final de proiect, şi îşi inaugurează în mai centrul din parcul industrial Tetarom III.

Parcul industrial părăsit de compania Nokia în urmă cu trei ani are încă spaţii disponibile. S-au instalat germanii de la Bosch şi italienii de la De'Longhi. Noua unitate de producţie a Bosch va fi inaugurată pe 9 mai.

Bosch a început să testeze şi să livreze primele produse fabricate la Jucu în ultima parte a anului 2013, iar în noiembrie a demarat oficial activitatea din cadrul centrului de cercetare şi dezvoltare. Anul trecut, Bosch a angajat 325 de persoane pentru producţie, cercetare şi dezvoltare. „Concernul german va continua şi în anul 2014 procesul de angajare din Cluj", au transmis reprezentanţii Bosch. Aceştia nu au oferit date privind numărul de angajaţi de care va avea nevoie compania, precizând doar că planurile de angajare pentru tot grupul în România vor fi comunicate în mai. Potrivit Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, planurile grupului prevăd ca la finalizarea investiţiei centrul de la Cluj să concentreze 1.500 de angajaţi. Bosch a investit iniţial 77 de milioane de euro la Cluj, potrivit oficialilor grupului. Noul centru de cercetare şi producţie ocupă 38.000 mp. De-a lungul următorilor ani, locaţia urmează să fie extinsă.

Noul centru va face parte din divizia Automotive Electronics, care dezvoltă şi produce unităţi electronice de comandă, semiconductori şi senzori pentru industria auto. Divizia are 17 unităţi de producţie la nivel mondial şi 20.000 de angajaţi. Grupul este reprezentat în România în Bucureşti, Blaj, Cluj şi Timişoara. În capitală, Bosch are o societate de distribuţie de scule electrice, sisteme de încălzire, securitate, siguranţă şi comunicaţii şi de echipamente auto. Bosch este activ în Bucureşti şi prin BSH Electrocasnice. Din 2007, la Blaj se află Bosch Rexroth cu o unitate de producţie pentru tehnică liniară, extinsă în 2013 cu o nouă fabrică destinată industriei auto. Din 2008, în Timişoara se află un centru de comunicare Bosch, iar de anul trecut a demarat activitatea la Cluj cu o unitate de producţie şi dezvoltare destinată industriei auto. La începutul anului 2014, numărul total de angajaţi ai concernului în România era de 2.000. Conform cifrelor preliminare, în anul fiscal trecut 281.000 de angajaţi au generat vânzări de 46,4 miliarde de euro. Bosch este structurat pe patru divizii: tehnologie auto, tehnologie industrială, bunuri de larg consum, energie şi echipamente pentru construcţii. Grupul cuprinde compania Robert Bosch şi 360 de filiale şi firme regionale din 50 de ţări.

Bosch este, alături De'Longhi, unul dintre principalii investitori din Tetarom III, în condiţiile în care, la trei ani după retragerea investitorului-vedetă Nokia, parcul industrial a ajuns la un grad de ocupare de doar 60%, potrivit datelor Tetarom. Pe cele 154 ha ale parcului, patru dintre companiile cu spaţii rezervate sunt active: Bosch, De'Longhi, Karl Heinz Dietrich (KHD) - proiect logistic şi Imperial - parc fotovoltaic, iar în primăvară ar putea demara următoarele proiecte. Pe lista oficială de investitori ai Tetarom III se mai află Transcarpatica, Holzart, Star Storage. Societatea austriacă Framag, activă în echipamente industriale şi inginerie mecanică, va prelua 4 ha pentru o fabrică. Acum câteva săptămâni, un alt posibil investitor a fost anunţat, însă administratorii Tetarom III au precizat că discuţiile sunt încă departe de încheierea unui contract - firma britanică Parker Hannifin Manufacturing, divizia europeană a companiei americane, interesată de o linie de producere a cilindrilor hidraulici, într-o ţară membră a Uniunii Europene.

 

Etichete
Comenteaza