Cât costă încălzirea la Cluj. Subvenția e de 4 ori mai mare față de Oradea

Cât costă încălzirea la Cluj. Subvenția e de 4 ori mai mare față de Oradea

Subvenționarea prețului pentru căldură nu este o soluție pe termen lung, deoarece nu mai rămân fonduri suficiente pentru sănătate, educație și infrastrcutură. La Cluj-Napoca, subvenția pentru gigacalorie este de 63%.

 

La Cluj-Napoca, gigacaloria pentru locuitori este mai ieftină decât în Oradea, însă asta doar pentru că în orașul de pe Someș subvenția este de patru ori mai mare.

La Cluj-Napoca, prețul nesubvenționat pentru gigacalorie este de 759 de lei (TVA inclus), iar subvenția este 481 de lei, așadar cetățenii plătesc 278 de lei din total. Însă, dacă mâine ar fi eliminată subvenția, clujenii ar plăti un preț usturător pentru încălzire, ținănd cont că aici, subvenția este de 63%. Orădenii ar plăti doar cu 15% mai mult, deoarece acesta este procentul subvenției în municipiul Bihorului.

Cât costă încălzirea la Cluj. Subvenția e de 4 ori mai mare față de Oradea

AEI: Subvenții infinite = sărăcie energetică

Asociația Energie Inteloigentă (AEI) trage un semnal de alarmă în ceea ce privește subvenționarea gigacaloriei și avertizează cu privire la aceasta. AEI afirmă că nu este o soluție permanentă bună, deoarece banii vin de la buget, de la contribuabili, iar în condițiile în care sumele sunt investite în subvenții, nu mai rămân fonduri și pentru spitale, școli, drumuri etc.

„Chiar dacă până acum am avut o iarnă blândă, costurile cu încălzire rămân unele din cele mai mari cheltuieli ale unei familii. Acestă situație se va accentua în viitor, iar rezolvarea lor nu sunt subvențiile la infinit. În primul rând subvenții mari în energie înseamnă mai puține spitale, școli, drumuri etc. Subvențiile infinite la energie însemană în fapt accentuarea sărăciei energetice. Și totuși asta facem, ne săpăm singuri groapa în care vom cădea cu siguranță. Alternativa este construirea unor sisteme eficiente care să se autosusțină în viitor și să se dezvolte cu reducerea costurilor pe unitatea de energie produsă și distribuită.”, afirmă specialistul în energie Dumitru Chisăliță, Gas & Energy Senior Consultant and President of Intelligent Energy Association, într-o analiză AEI.

Secretul Oradiei față de Cluj

Termoficarea este una dintre cele mai ieftine soluții de încălzire, atât subvenționată, cât și nesubvenționată. Doar 21.407 clujeni (15%) sunt racordați la sistemul de termoficare, în vreme ce Oradea, dat drept exemplu de AEI este racordat în proporție de 75% la sistemul de termoficare.

Cât costă încălzirea la Cluj. Subvenția e de 4 ori mai mare față de Oradea

„Secretul de la Oradea este piața, numărul mare de consumatori, 75% din consumatori fiind racordați la sistemul de termoficare. Oradea având cel mai mare procent de consumatori racordați la termoficare ceea ce face ca să scadă costurile unitare și să avem cele mai mici prețuri nesubvenționate, dar cel mai important să avem perspectiva reducerii în viitor a prețurilor la încălzire, mai explică Dumitru Chisăliță în analiza AEI.

Iată costul pentru diversele forme de încălzire în două orașe din România (București și Oradea).

Cât costă încălzirea la Cluj. Subvenția e de 4 ori mai mare față de Oradea

Cât costă încălzirea la Cluj. Subvenția e de 4 ori mai mare față de Oradea

În opoziție cu Oradea, în București, în cazul păstrării subvențiilor, cel mai ieftin sistem este cel de termoficare (cu o subvenție de 64% !), iar în cazul eliminării subvențiilor acceași termoficare s-ar găsi pe penultimul loc.

Ceea ce este sigur este că, în București viitorul nu poate să aducă decât creșteri de preț pentru oricare din modurile de încălzire, iar păstrarea actualului sistem de subvenții în termoficare, bazat pe creșterea subvenției proportional cu creșterea ineficienței, nu va duce decât probleme și mai mari în încălzirea locuințelor și în final la calorifere reci odată cu la colapsul sistemului (acest scenariu a fost trăit de sute de mii de oameni în cele 250 de orașe în sistemul de termoficare a intrat în colaps în ultimii 25 de ani), mai arată analiza AEI.

 

Comenteaza