Ce trebuie să știi înainte să ceri amânarea ratelor

Ce trebuie să știi înainte să ceri amânarea ratelor

Debitorii ar trebui să fie precauți înainte de înregistra o astfel de cerere către creditor, susține consultantul financiar Lavinia Sturz, fondator al companiei de consultanță Impera Credit.

Aceasta atrage atenția asupra ordonanței de urgență a guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituțiile bancare și nebancare anumitor categorii de debitori, prelungită până în 31 martie 2021.

“Ceea ce nu s-a promovat ca informație în 2020 a fost că băncile din România au impus noi condiții de creditare celor care au beneficiat de amânarea ratelor. Astfel, dacă optezi pentru amânarea ratelor, să ții cont de faptul că nu vei mai putea obține un credit în aceleași condiții sau deloc până la trecerea unei perioade de 3-6 luni de la reluarea plăților, lucru ce te poate afecta mai rău în unele cazuri decât plata ratelor la termen.

Amânarea ratelor este o activitate care se înregistrează în Biroul de Credite, vizibilă în raportul cu titlul de Suspendarea la Plată, și este interpretată ca o caracteristică negativă în profilul de credibilitate a clientului în fața băncii. Practic, beneficiind de amânarea ratelor declari nescris că situația ta financiară s-a înrăutățit, ceea ce face ca banca să aibă rețineri în a-ți acorda un nou credit.

Pentru cei care au un credit ipotecar și durata de viață a creditului ajunge la maturitate la vârsta maximă admisă de bancă, amânarea ratelor nu va însemna prelungirea creditului cu X luni, ci o recalculare a ratelor, întrucât ratele amânate se vor regăsi în ratele rămase de plată care vor fi mai mari”, atenționează Sturz.

Specialiștii recomandă ca la întocmirea dosarului de credit și la rezolvarea litigiilor cu băncile aceaștia să ceară analiza unui consultant înainte de a lua decizia de a-și amâna ratele și de a-și întocmi un plan financiar personalizat care să îi ofere cea mai bună soluție pentru a depăși această situație care îl afectează direct sau indirect.

Comenteaza