Clujul a trecut de selecția pentru accesul în rețeaua europeană digitală

Clujul a trecut de selecția pentru accesul în rețeaua europeană digitală

Transilvania Digital Innovation Hub (TDIH) Cluj, orchestrat de clusterul Transilvania IT (TITC), a depășit cu succes selecția națională organizată de Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Astfel, TDIH se află printre centrele de inovare digitală din România care vor avea posibilitatea anul viitor să devină membre ale Rețelei Europene de Centre de Inovare Digitală (EDIH).

Noul cadru financiar multianual 2021-2027, prin programul Europa Digitală, prevede un buget de 8,2 miliarde de euro care susține accelerarea relansării economice și tranziția către Uniunea Europeană digitalizată la cel mai înalt nivel, competitivă în economia globală și rezilientă din punctul de vedere al securității cibernetice.

Activitatea DIH-urilor reprezintă o modalitate de facilitare a tranziției digitale, prin implementarea soluțiilor digitale avansate în activitatea companiilor și a instituțiilor publice. Obiectivul TDIH este de a ajuta companiile și autoritățile publice, din Regiunea Nord-Vest să treacă prin procesul de digitalizare și să se alinieze instituțiilor și marilor companii europene.

Partenerii TDIH sunt TITC - orchestrator, AgroTransilvania Cluster, Transilvania Creative Industries Cluster, Romanian New Materials Clusters, Transylvania Furniture Cluster, Transylvania Energy Cluster, Primăria Cluj-Napoca, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

„TDIH este proiectul nostru fanion pentru următorii ani și ne bucurăm că împreună cu partenerii noștri am reușit să trecem peste acest prim pas - selecția națională. Ne dorim și știm că merităm să fim în EDIH, rețea care ne poate ajuta foarte mult pentru a accelera procesul de transformare digitală în regiune și în țară. Aceste centre de inovare vor fi pilonii programului Europa Digitală pentru următorii ani”, a declarat Bianca Muntean, coordonator Transilvania DIH.

TDIH este primul hub de digitalizare operațional din România, recunoscut în 2019 de către Comisia Europeană. Anul trecut, TDIH a fost finalist al competiției DIH Champions din Madrid, ce desemnează cele mai de succes DIH-uri din Europa.

TDIH a primit rolul de coordonare a platformei de comunicare pentru Digital Innovation Hub-urile din România, care reprezintă principalul mijloc de comunicare între DIH-uri la nivel european.

RODIH, asociația reprezentativă a DIH-urilor românești, acționează ca un catalizator pentru inovare și ca platformă pentru agenda de politici comune în rândul DIH-urilor regionale din țară în relație cu organismele publice locale, regionale, naționale și europene.

TDIH funcționează strategic pentru a cataliza potențialul și capacitățile de inovare regionale, din zona de nord-vest a țării. Acesta acționează ca un furnizor de competențe, know-how, programe de inovare, sprijin pentru start-up-uri și IMM-uri.

TITC, lansat în 2013 de către ARIES Transilvania, include 125  membri: 30% startup-uri, 50% IMM-uri, 20% companii mari, 2 universități, 2 entități de administrație publică, cumulând afaceri de 445 de milioane de euro și 8.200 de angajați.

Comenteaza