Clujul construiește un hub pentru inovare digitală

Clujul construiește un hub pentru inovare digitală

A treia ediție a Innovation Camp a propus identificarea unor soluții pentru dezvoltarea sistemului regional de inovare și găsirea de soluții pentru comunitățile locale și europene. Evenimentul a avut loc în cadrul evenimentului StartupCity Cluj-Napoca.

Cele patru grupe de lucru participante au fost formate din reprezentanți ai companiilor, organizațiilor nonguvernamentale, administrației publice și universităților. Ele au avut patru provocări: schimbări climatice - ecoturism și ecoindustrie, cum se poate transforma o localitate într-un loc atractiv pentru startup-uri și investiții majore, construirea și dezvoltarea ecosistemului local de startup-uri într-un Digital Innovation Hub (DIH), cum se poate dezvolta un fond de investiții local / regional care să potențeze talentele locale la început de drum.

“A treia ediție a taberei de inovare a fost și cea mai de succes de până acum pentru că, pe de o parte a creat oportunitatea identificării unor soluții extrem de pragmatice, care ne vor ajuta să trecem la nivelul următor ca și ecosistem de inovare, iar pe de altă parte am realizat cu succces un transfer de bune practici către colegii noștri care au reprezentat ecosistemul de inovare din Varna, Bulgaria”, a declarat Bianca Muntean, director executiv al Transilvania IT Cluster (TITC).

Dintre cele patru provocări lansate celor patru echipe de participanți, în cadrul celei de-a treia secțiuni a fost dezvoltată strategia de dezvoltare a Transilvania DIH pentru ca acesta să devină un catalizator regional de inovare. Punctul central al acestei strategii a fost alinierea DIH la trendurile tehnologice și strategia de inovare a Comisiei Europene. Prin acest eveniment, TITC a marcat importanța consolidării ecosistemului local și importanța existenței unui liant între comunitățile de profesioniști din întreaga regiune.

În cadrul StartupCity a fost lansat public "Manifestul privind valorile și misiunea comună a startup-urilor din Cluj". “Acesta exprimă ceea ce fiecare organizație poate contribui: să folosim resursele eficient, să ne sprijinim, să lucrăm sinergic și să ne mobilizăm pentru a valorifica toate oportunitățile ce ne apar în cale,” a explicat Mircea Vădan, membru al organizației Cluj Startups.

StartupCity a fost organizat de Primăria Cluj-Napoca împreună cu TITC. Cu această ocazie a fost lansată competiția pentru titlul de Capitală Europeană a Inovării 2020, pentru care municipiul și-a anunțat candidatura.

Comenteaza