Clujul, în topul afacerilor cu analize medicale

Clujul, în topul afacerilor cu analize medicale

Județul Cluj are 115 companii care derulează afaceri în domeniul analizelor medicale pe o piață evaluată la 2,5 miliarde de lei în acest an.

Investitorii au evaluat optim potențialul acestui sector, dovadă că numărul firmelor active din domeniu (cod CAEN 8690) a crescut spectaculos, de la 1.103 în 2010 la 3.713 în 2018, arată o analiză a companiei de consultanță Frames. Afacerile lor au avansat semnificativ, de la 591 milioane la 2,06 miliarde de lei în 2018. Pe fondul investițiilor semnificative, piața serviciilor medicale a înregistrat anul trecut un plus de 250 milioane de lei, iar 2020 se anunță a fi anul în care business-ul va trece de pragul de 2,5 miliarde.

Investițiile în acest sector s-au dovedit de succes, dovadă că profitul înregistrat de clinicile de analize medicale a crescut semnificativ, de la 50 la 314 milioane.

,,Dincolo de cele șapte companii mari, care dețin lanțuri de clinici la nivel național, piața este asigurată, în mare parte, de laboratoare independente (3.788 de microîntreprinderi), semn că este încă fragmentată și că există potențial de achiziții și extindere, mai cu seamă că peste riscul de business e unul scăzut”, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.

Evoluția semnificativă a pieței serviciilor de analize medicale este reflectată și de creșterea numărului de angajați, de la 6.506 la 13.599. Cele mai multe firme activează în București (930), Timiș (181), Iași (173), Brașov (167), Bihor (169), Constanța (161), Dolj (146), Prahova (128), Cluj (115).

Mare parte din business-ul cu analize medicale din România este controlat de firmele mari, cu Synevo România în prim-plan. Compania a raportat o cifră de afaceri de 256 milioane de lei, de trei ori mai mare decât în 2010. Profitul a urmat aceeași tendință, avansând de la 11,3 la 29,9 milioane. Compania și-a dublat numărul de angajați, ajungând la 1.095. Locul secund este ocupat de Gral Medical, cu afaceri de 125,4 milioane și un profit net de 5,2 milioane. Pe locul 3 se află Hiperdia, cu un business de 110 milioane și un profit de 14,7 milioane.

Urmează firmele Bioclinica, MNT Healtcare Europe, Laboratoarele Bioclinica, Pharmaceutical Research Associates Romania, Laboratoarele Synlab, Dorna Medical și Regina Maria – Banca Centrală de Celule Stem. Business-ul privat din sănătate a crescut semnificativ în ultimii ani.

,,Avem investițiile majore realizate în deschiderea unor noi unități și dotarea acestora cu aparatură performantă, sectorul privat de sănătate devenind, astfel o alternativă optimă la cel public, grevat de subfinanțare și de climatul de incertitudine determinat de scandalurile de malpraxis, infecții nosocomiale, de starea a infrastructurii medicale. Creșterea interesului poate fi pusă în legătură directă și cu starea de sănătate a populației, cu înmulțirea cazurilor de infecții și viruși, cu creșterea numărului de cazuri de boli profesionale, cu fenomenul de îmbătrânire. Asistăm și la o creștere a nivelului de conștientizare a românilor în privința problemelor de sănătate”, afirmă Adrian Negrescu

,,Există multe zone din țară unde astfel de servicii nu acoperă cererea, reliefată de numărul de locuitori și de situația demografică. Piața e fragmentată, iar potențialul de achiziție și fuziune ridicat. Sunt mii de laboratoare de analize medicale mici, fără putere financiară, ce necesită investiții și care pot genera un business predictibil, mai ales în condițiile dezvoltării unor rețele de francize.

Ultimele discuții privind extinderea accesului românilor la clinicile private pe baza asigurării emise de Casa de Asigurări de Sănătate, decontarea serviciilor medicale private din bani publici, crearea unui sistem de parteneriat între spitalele publice și cele de stat - în fapt dezvoltarea unui sistem de sănătate publică unitar - sunt elemente de natură să genereze un plus de interes pentru investițiile în serviciile de asistență sanitară”, arată analiza Frames.

Potențialul de investiții în acest sector este amplificat și de perspectiva atragerii clienților din zona serviciilor publice. Analiza Frames a fost realizată în ianuarie 2020 pe baza unui studiu de business dedicat companiilor din sectorul altor activități referitoare la sănătatea umană.

Comenteaza