Clujul, în topul judeţelor cu investiţii străine. Cine a adus cei mai mulţi bani VIDEO

Clujul, în topul judeţelor cu investiţii străine. Cine a adus cei mai mulţi bani VIDEO
Clujul se află în topul judeţelor cu cele mai multe investiţii străine, dar şi româneşti, în anul 2011. Clasamentul a fost realizat de Andreea Paul Vass, consilier economic al guvernului. Topul analizează atât situaţia investiţiilor de anul trecut, cât şi perspectivele pentru 2012.

Potrivit topului, anul 2011 a fost, pentru judeţul Cluj, unul bun din punctul de vedere al investiţiilor noi străine, dar şi autohtone.

În topul investiţiilor străine implementate, Clujul este pe primul loc cu o valoare totală de peste 120 de milioane de euro. Pe locul doi se situează judeţul Olt, cu peste 49 de milioane de euro.

"Aici Clujul a performat într-adevăr. Aveţi parcuri tehnologice, sunteţi un pol de competitivitate în proximitatea vestică a zonei mai dezvoltate a Europei", explică Andreea Paul-Vass pentru REALITATEA TV Cluj. "Toate acestea au constituit avantaje locale, pe lângă universitatea care asigură resursa umană calificată, să deveniţi foarte atractivi", adaugă ea.

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, spune că investitorii anunţaţi în ultima vreme în judeţ - DeLonghi, Bosch şi Knauf, se numără printre cei care vor aduce capital străin în judeţ.

"Am avut rezultate şi am reuşit să convingem investitori foarte importanţi Bosch, De Longhi, Knauf şi alţi investitori de anvergură să vină în judeţul nostru. Cred că este rezultatul muncii unei echipe şi cred că Clujul va mai găzdui şi alte investiţii importante", spune Tişe.

Printre investitiile străine atrase de Cluj în 2011 se află şi cea a companiei Rembrook, cu 15 milioane de euro in industria hotelieră, dar şi cele două milioane de euro investite de grupul german Rewe in domeniul supermarketurilor. Conform topului, cea mai mare investiţie straina, 103 milioane de euro, apartine unui nume controversat din domeniul constructiilor de drumuri, firma Kiat Grup, cu contracte inclusiv la Cluj. Numele patronului Kiat apare şi în dosarul de corupţie al fostului primar Sorin Apostu.

În topul investitiilor romanesti la Cluj mai apar firma Confort, cu centrul de deseuri, firma Con-A, care a lucrat la stadion şi construieşte Sala Polivalentă, dar şi consortiul condus de firma de construcţii Napoca, cea care construieste noua pistă a aeroportului. Multe dintre investiţiile care apar în top sunt realizate de fapt cu fonduri publice.

Previziunile analiştilor economici pentru anul acesta nu sunt la fel de bune, în contextul în care la nivel naţional investiţiile vor scădea.

"Clujul nu va ieşi din top în contextul în care oricum este unul dintre oraşele din ţară cu potenţialul cel mai mare. Topul poate însă deveni semnificativ având în vedere nivelul scăzut al investiţiilor", spune analistul economic Adrian Crivi.

Bianca SUCIU

Comenteaza