Clujul își face trei Aqua Park-uri deodată

Clujul își face trei Aqua Park-uri deodată
Parcul acvatic de la Cluj-Napoca va costa 42 de milioane de euro
Clujul își face trei Aqua Park-uri deodată
Clujul își face trei Aqua Park-uri deodată
Clujul își face trei Aqua Park-uri deodată

Trei investiții în parcuri acvatice se profilează în Cluj, județ care până acum nu avea nici unul. Cea mai mare este în complexul Parquarium din Cluj-Napoca: 42 de milioane de euro. Acum clujenii aleg să meargă în stațiunile din Ungaria sau la vecinii din Bihor, la Nymphaea.

Compania de consultanță în construcții IBC Focus a identificat trei astfel de proiecte în derulare: în Cluj-Napoca, respectiv în Chinteni și în Someșeni (deși ultimul proiect nu a mai avansat deloc în ultimii ani, n.  red.). Reședința de județ va găzdui o investiție de 198 de milioane de lei, cu destinație de spațiu de agrement, proiect care se va desfășura pe suprafața unui teren de 100.000 mp, având o suprafață construită de 20.900 mp.

Parquarium se dorește a fi o bază de agrement care va îngloba bazine de relaxare, opt tobogane acvatice având o capacitate de 2.000 de persoane pe oră, pool bar, spații de joacă pentru copii și o piscină pentru copii, spații de relaxare cu șezlonguri și hamace, restaurante și terase, spații verzi și alei pietonale.

Atracția principală a noului parc acvatic se dorește a fi toboganul King Cobra– echipament special pentru baze de agrement, cu o înălțime de 17,5 m și o capacitate de 480 de utilizatori pe oră.

“Cu siguranță, Parquarium va reprezenta o atracție turistică la nivel național, tocmai de aceea proiectul pune la dispoziție și o parcare cu peste 1.200 de locuri. Aqua Park-ul reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde - Est, proiect care vizează realizarea pe etape a unui parc natural urban sportiv și recreativ”, susțin specialiștii în construcții.

Conform asistenței virtuale de vânzări la șantiere a IBC Focus, Parquarium este unul dintre cele trei Aqua Park-uri anunțate pentru județul Cluj. "Alte două investiții preconizate în următorii ani sunt Aqua Park Băile Someșeni, pentru care demersurile au început de cel puțin patru ani, respectiv Aqua Park Chinteni, investiție dezvoltată pe 6,6 ha, ce urmează să demareze în primăvara aceasta, având ca termen de finalizare a lucrărilor de doi ani".

Complexele de agrement generează oportunități de vânzări avantajoase pentru producătorii și pentru furnizorii de echipamente pentru piscine, spa și hoteluri, restaurante, catering, anticipează experții IBC.

Proiectul de la Cluj a trecut după o ședință "cu cântec"

Proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici a complexului din zona Gheorgheni – Becaș a fost aprobat în Consiliul Local Cluj-Napoca, deși zeci de persoane au protestat față de amplasamentul bazei de agrement, cerând dezbateri publice. Devizul general întocmit de societatea Novelty AE, la comanda Regiei Autonome a Domeniului Public, relevă că lucrările de construcție și montaj vor costa 125 de milioane de lei (fără taxa pe valoarea adăugată), restul investiției reprezentând dotările. Parcul acvatic reprezintă prima etapă din cadrul Masterplanului Zona Verde-Est, proiect ce prevede realizarea etapizată a unui parc natural urban, a unui parc de recreere și a unei zone de activități sportive. Există mari șanse ca partener privat să fie asocierea BSH Geothermie Nord - A-Heat Allied Heat Exchange Technology, care a ridicat complexul Therme, de la marginea capitalei.

Parcul acvatic din Oradea, investiție publică pe banii Europei

Oradea a dat în funcțiune, în 2016, un Aqua Park de 20 de milioane de euro, pe fonduri europene, cel mai modern obiectiv de acest fel din Transilvania. De remarcat că majoritatea turiștilor sosiți din alte părți erau din județul Cluj. Complexul Nymphaea are 15 bazine, fiind amplasat în zona fostului ștrand municipal. Strategia administrației locale este de a conexa fluxul turistic din Băile Felix cu cel din Nymphea, inclusiv cu pachete turistice integrate, adică turiștii de la Felix să vină la tratament și la parcul acvatic din Oradea. Terenul de 7 ha este în proprietatea municipiului, complexul fiind gestionat de Administrația Domeniului Public Oradea. Cu alte cuvinte, banii din bilete se duc la bugetul local, spre deosebire de proiectul de la Cluj-Napoca, unde investitorul privat va gestiona încasările. Complexul din Oradea poate gădui 1.800 persoane pe timp de vară şi 500 în extrasezon.

Comenteaza