Companiile reiau angajările în trimestrul doi

Companiile reiau angajările în trimestrul doi
Planurile cele mai ample de recrutare se prevăd în industria prelucrătoare, servicii financiare, administraţia publică şi chiar în construcţii, potrivit unui studiu de resurse umane.

Angajatorii din majoritatea regiunilor şi sectoarelor de activitate se aşteaptă să îşi crească numărul de angajaţi în lunile aprilie-iunie. Companiile din Nord-Vestul României au o perspectivă netă de angajare (PNA) de +24% faţă perioada anterioară, conform unei cercetări efectuate de Manpower.

22% dintre angajatorii din România plănuiesc să îşi crească numărul total de salariaţii în intervalul aprilie-iunie, arată cel mai recent studiu al Manpower. PNA a atins valoarea de +12%, prognoza cea mai puternică din trimestrul IV/2012 până acum, depăşind cu 5% previziunea ajustată sezonier din trimestrul I. „Intenţiile de angajare se intensifică, pe fondul semnelor de stabilizare din întreaga Europă şi a climatului preponderent pozitiv la nivel mondial, însă nu credem că avem de a face cu un optimism crescut, ci cu o atenuare a pesimismului. Creşterea PNA la nivel naţional se bazează atât pe o creştere a numărului companiilor care intenţionează să facă angajări în trimestrul următor - unul din cinci - cât şi pe scăderea semnificativă a procentului de angajatori care nu intenţionează redimensionări. Imboldul spre angajare există, dar e fragil şi trebuie susţinut de un cadru fiscal şi legislativ stabil" a declarat Valentin Petrof, directorul Manpower România.

În şapte din cele opt regiuni companiile se aşteaptă la o urcare a numărului de angajări în intervalul aprilie-iunie 2014. Piaţa forţei de muncă va fi activă îndeosebi în Regiunea Vest, unde PNA este de +30. Companiile din Sud-Est şi Nord-Vest prevăd angajări, raportând o PNA de +22% şi de +24%. Angajatorii din Sud-Vest sunt caracterizaţi de prudenţă, anticipând o PNA de -1%. Angajatorii din nouă din cele zece sectoare de activitate analizate s-au arătat încrezători în privinţa angajărilor din al doilea trimestru. Planurile cele mai ample se prevăd în industria prelucrătoare, unde PNA de +26% a crescut cu 8% faţă de trim. I. Activitatea de angajare din administraţia publică şi serviciile sociale ar putea să atingă cea mai mare intensitate din trim. I/2012 - angajatorii raportează o PNA de +16%, cu 11% peste intervalul ianuarie-martie 2014. Încrederea angajatorilor din finanţe, asigurări, servicii imobiliare şi servicii de afaceri a crescut, după cum ilustrează PNA de +12%. În construcţii, companiile anticipează angajări pentru prima dată în ultimele şase trimestre, cu o PNA de +10%. La capătul opus se situează sectorul electricitate, apă, gaz, unde PNA de +3% denotă o reluare încetinită a activităţii de angajare, ce survine după şase trimestre de prognoze negative. Angajatorii din transport, depozitare şi comunicaţii se aşteaptă la cea mai slabă piaţă a forţei de muncă, PNA fiind de 0%, în scădere cu 3% faţă de primul trimestru din 2014.

„Valoarea PNA variază într-un interval extrem de larg, de la regiune la regiune şi de la un sector de activitate la altul. Observăm diferenţe de 20-30%, ceea ce denotă că semnalele pozitive nu sunt percepute ca o certitudine. Planurile angajatorilor par mai degrabă consecinţa unor dezvoltări globale a sectoarelor lor de activitate, care se reflectă şi asupra regiunilor geografice din România în care este localizată activitatea lor, decât un indicator al sănătăţii pieţei forţei de muncă naţionale. Totuşi, planurile optimiste ale angajatorilor înseamnă că persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă vor avea mai multe oportunităţi de a activa în domeniul dorit şi o piaţă a forţei de muncă mai dinamică", remarcă Petrof. PNA se obţine făcând diferenţa dintre procentul de companii ce anticipează creşterea angajărilor şi cele care prevăd o scădere, în trimestrul următor. Studiul include 65.000 de angajatori din 42 de ţări. Pentru România, cercetarea s-a derulat în intervalul 16-28 ianuarie, pe un eşantion de 626 de angajatori. Rezultatele obţinute au o marjă de eroare de +/-3,9%.

Comenteaza