Cum își aleg companiile clădirile de birouri. La Cluj vin cele de IT, la Brașov și Iași vor low-cost

Cum își aleg companiile clădirile de birouri. La Cluj vin cele de IT, la Brașov și Iași vor low-cost
The Office, cel mai mare complex de birouri din Cluj-Napoca | Foto: Anca Scutelnicu

Gradul de neocupare a clădirilor office din municipiile Cluj-Napoca, Timișoara și București scade mai ales ca urmare a extinderilor, în timp ce la Brașov și Iași vin mai ales cele care caută forță de muncă ieftină.

Cele 177 de clădiri de birouri finalizate pe piaţa bucureşteană au 2,84 milioane mp, dintre care 66% reprezintă clădiri de clasa A, conform Economica.net. Piaţa din România merge foarte bine în contrast cu zona occidentală din Europa şi chiar dacă solicitările companiilor nou-intrate pe piață au scăzut, cele deja prezente pe piaţă se extind, iar rata de neocupare scade.

„Acest lucru se întâmplă și București în celelalte orașe, unde se extind companiile naționale sau locale. La Timișoara și Cluj deschid companii de tehnologia informației, dar la Brașov și Iași vin cei care caută forță de muncă mai ieftină decât în București.

Atenție, sunt semne care arată că se pune mare accent pe costuri. Cât privește criza despre care se tot vorbește, noi sperăm doar la o corecție a pieței, pe anumite segmente. Dacă ne uităm strict la cifre, părem a fi în boom. Dar nu prea e, în primul rând nu se dezvoltă speculativ, iar chiriile sunt sustenabile”, spune Marius Scuta, head of office agency JLL.

Întrebarea este când sau dacă marii dezvoltatori, precum Portland Trust, Skanska, Vastint vor decide să iasă din București pentru a adăuga greutate dezvoltărilor de birouri din orașele regionale.

Comenteaza