Dezvoltatorii de jocuri video din Cluj au produs 34 de milioane de dolari

Dezvoltatorii de jocuri video din Cluj au produs 34 de milioane de dolari
Tractor, Set, Go este unul dintre angajatorii constanți din domeniu la Cluj

Producătorii de jocuri video din Cluj-Napoca dețin 17% din piața națională de profil și sunt unii dintre angajatorii constanți de pe piața locală.

Cifra de afaceri înregistrată de cele 100 de studiouri de game development care activează local a depășit 200 de milioane de dolari în 2019, conform studiului anual al Asociației Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România. Suma reprezintă o creștere de 14% față de 2018.

59% dintre studiourile românești se află în București, 17% în Cluj-Napoca, 7% în Iași, 5% în Timișoara și 3% în Brașov, restul desfășurându-și activitatea în orașele mici ale țării. În industria în care activează 6.000 de specialiști, 74,2% dintre studiouri sunt dezvoltatoare de jocuri video (originale sau IP-uri licențiate).

12,1% furnizează servicii de quality assurance, localizare și outsourcing creativ, 10,3% din studiouri activează și ca publisheri pentru propriile jocuri, iar 3,4% dintre studiouri creează soluții pentru infrastuctura de jocuri. “Industria dezvoltatoare de jocuri video din România este într-o continuă creștere, dar în următorii ani riscă să intre într-o perioadă de stagnare în ceea ce privește recrutarea de talent nou.

Ne dorim să creștem vizibilitatea acestei industrii în România și să insuflăm tinerilor pasiunea pentru dezvoltarea de jocuri video, orele petrecute în fața PC-ului sau consolei putând fi extrem de folositoare în viitor când vor crea propriile lor jocuri pe care milioane de oameni din întreaga lume le-ar putea experimenta”, a precizat Mihai Pohonțu, CEO al Amber, cel mai mare studio dezvoltator de jocuri independent din România.

Acesta va organiza un eveniment denumit Gaming Marathon, unde cei pasionați de acest domeniu află cum pot urma o carieră în industria locală dezvoltatoare de jocuri video.

Comenteaza