Doar 41 joburi vacante pentru şomeri în Cluj, săptămâna viitoare

Doar 41 joburi vacante pentru şomeri în Cluj, săptămâna viitoare
Doar 41 de joburi sunt vacante pentru şomerii clujeni la începutul acestei săptămâni, potrivit datelor rezultate din declaraţiile agenţilor economici privind locurile de muncă vacante. Statistica săptămânală a fost publicată azi de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). Conform acesteia, în ţară sunt înregistrate 6.102 locuri de muncă, în perioada 2-8 martie.

Cele mai multe joburi sunt în Bucureşti- 773, Iaşi- 661, Braşov- 576, Călăraşi- 313 şi Mureş- 229, în vreme ce de cealaltă parte cele mai puţine posturi vacante sunt în Cluj-41, Suceava- 35, Vrancea- 33, Sălaj-28, Buzău-24, Galaţi-18 şi Mehedinţi respectiv Caraş-Severin, cu câte nouă joburi vacante.

"Explicaţia este faptul că locurile de muncă vacante sunt valabile o lună, iar în luna următoare angajatorii declară din nou locurile de muncă vacante. Cum astăzi a fost 2 mai, au fost declarate, în această lună, doar 41 de posturi", explică directorul AJOFM Cluj, Daniel Don, pentru ziuadecj.ro. El spune că în realitate numărul posturilor vacante în Cluj ajunge la aproximativ 600. "Deja este în funcţiune sistemul de depunere a ofertelor pe info touch-uri, sperăm că numărul posturilor vacante va creşte, pentru că agenţii economici au acum posibilitatea să depună singuri oferte", a adăugat el.

Don acuză că alte AJOFM-uri din ţară "nu practică valabilitatea locurilor de muncă lunară", deşi aceasta este o cerinţă legală. "Dacă un angajator declară locul de muncă vacant fără să pună o dată limită, ele rămân în sistem. Noi am cerut să le actualizeze lunar, pentru că aşa cere legea. să nu trimitem şomerii la angajatori iar postul să fie ocupat", a explicat Don.

La nivel naţional, pentru persoanele cu studii superioare sunt oferite 453 locuri de muncă, în vreme ce pentru studii medii, profesionale şi lucrători necalificaţi sunt disponibile 5.649 posturi.

Comenteaza