Emerson îşi înverzeşte clădirile la Cluj

Emerson îşi înverzeşte clădirile la Cluj
Compania a dat drumul lucrărilor pentru cea mai nouă dintre investiţiile din cadrul campusului din Muncii: hală şi birouri pentru 1.000 de angajaţi.

Grupul american începe demersurile pentru obţinerea certificatelor oficiale de clădiri verzi pentru imobilele de birouri şi producţie din parcul industrial Tetarom II.

Ocupantul parcului industrial Tetarom II din Bd. Muncii a obţinut în martie autorizaţia de construire pentru noua etapă din extinderea campusului de la Cluj. Conducerea Emerson are în plan finalizarea lucrărilor, deja demarate, în perioada octombrie-noiembrie. Printre companiile din construcţii care vor gestiona diverse faze de lucrări se numără ACI şi ASA Cons. Proiectul prevede realizarea unei hale de producţie cu parter şi mezanin şi a unui corp de birouri de trei etaje. Potrivit informaţiilor făcute publice de conducerea Emerson, noul proiect cu funcţiuni combinate prevede o hală de 18.000 mp (echivalentul celor trei unităţi de producţie deja funcţionale) şi o componentă de birouri, cu o capacitate de aproape 900 de oameni.

Una dintre diviziile deja operaţionale la Cluj, Roxar, urmează să se mute şi să se extindă în noile spaţii de producţie create, urmând să ocupe aproape o treime din noua hală proiectată. Alte două unităţi din cadrul grupului urmează să se instaleze în spaţiul nou construit la Cluj: Rosemount şi Micro Motion. În ceea ce priveşte clădirea de birouri, aici se vor desfăşura activităţi de inginerie, suport, back office şi servicii financiare. "În ritmul nostru de angajări, de 50-60 de persoane noi pe lună, estimăm ca în aproximativ un an de la finalizare noua clădire să fie ocupată, adică undeva la finalul anului viitor", a menţionat Călin Banciu, director general al Emerson România. Campusul a ajuns la 1.600 de angajaţi, iar grupul urmează să mai adauge alţi 400 la echipa de la Cluj până la finalul anului.

Compania a decis de asemenea să înceapă demersurile pentru obţinerea certificării oficiale de imobile ecologice pentru clădirile de la Cluj. "Vrem să certificăm toate imobilele, şi cele existente, şi cea la care lucrăm acum. Fiindcă nu beneficiem de avantajul fiscal promis la instalarea într-un parc industrial, scutirea de impozit pe terenuri şi clădiri, pentru care ne judecăm cu primăria, am dori să accesăm măcar acest avantaj fiscal recent introdus, privind reducerea impozitului pentru clădiri verzi. Clădirile noastre au fost oricum gândite pentru a fi cât mai eficiente din punct de vedere energetic, s-au folosit ultimele tehnologii disponibile, acum practic vrem să certificăm aceste lucruri, să obţinem certificarea oficială. "Emerson, fiind o companie americană, cel mai probabil va merge pe sistemul LEED", a completat Banciu.

Amintim că Emerson a demarat un proces în instanţă cu Primăria Cluj-Napoca, motivul litigiului fiind plăţile achitate de companie către bugetul local. Grupul american a achitat impozite pe clădiri, cu toate că, potrivit legislaţiei, chiriaşii parcurilor industriale sunt scutiţi de astfel de plăţi. Reprezentanţii primăriei au susţinut însă că pentru astfel de scutiri de impozite ar fi fost necesare documentaţii din partea Ministerului Administraţiei şi Internelor, pe care societatea nu le-ar fi obţinut.

Amera şi De'Longhi, singurele din judeţ

Judeţul are deocamdată doar două clădiri oficial verzi: fostele hale Nokia (acum De'Longhi) şi imobilul de birouri Amera Tower, ambele recunoscute în sistemul american de certificare LEED. Cu toate că a stabilit o premieră în ţară prin introducerea impozitului redus pentru clădiri verzi, muncipiul are acum un singur beneficiar al acestuia, Amera Tower. Clujul ar putea avea până la final de an 4-5 clădiri certificate oficial, estimează conducerea filialei Transilvania a Consiliului Român pentru Clădiri Verzi.

 

 

Etichete
Comenteaza