Falimentul Euroins. CITR: Datoriile companiei ar putea ajunge la 5 miliarde lei pentru că încă mai sunt polițe valabile

Falimentul Euroins. CITR: Datoriile companiei ar putea ajunge la 5 miliarde lei pentru că încă mai sunt polițe valabile
| Foto: romaniajournal.ro

Creanţele certe pe care ar trebui să le plătească Euroins în acest moment sunt de 600 de milioane de lei, iar expunerea totală poate ajunge până la 5 miliarde de lei, a explicat, luni, Alina Popa, Coordonatorul echipei CITR care gestionează falimentul Euroins.

„Legat de stabilirea activelor pe care le avea compania la deschiderea procedurii, am inventariat bunurile vandabile, le-am evaluat şi apoi am procedat la valorificarea acestora. Valorificarea nu este încheiată, continuă prin proceduri de licitaţie, sumele obţinute din aceste valorificări fiind destinate în special plăţii salariaţilor pe care Euroins îi mai are în acest moment. Din zona de pasiv al companiei, adică datoriile pe care Euroins le-a avea la data deschiderii procedurii, echipa noastră a analizat aproximativ 1.100 de dosare, declaraţii de creanţă, pe care creditorii companiei le-au depus la Tribunalul Bucureşti şi am constatat înregistrarea unor creanţe certe, respectiv pe care ar trebui să le plătească Euroins în acest moment, de 600 de milioane de lei, cu potenţial ca expunerea totală a Euroins, adică datorii care urmează să se mai întâmple în perioada următoare, pentru că încă mai sunt poliţie în vigoare, se mai pot întâmpla evenimente de 5 miliarde de lei", a spus Alina Popa, în cadrul unei conferinţe de presă.

Conform unui comunicat al companiei, CITR a finalizat prima etapă din gestionarea falimentului Euroins. În cele aproximativ 3 luni de la numirea sa ca lichidator judiciar al Euroins, echipa CITR a analizat peste 1.100 declaraţii de creanţă ce au presupus studierea a peste 350.000 de documente pentru a realiza tabelul creditorilor.

Totodată, echipa CITR a realizat inventarierea activelor şi a demarat licitaţii publice pentru a acoperi costurile salariale. Mai mult, CITR a analizat şi a denunţat aproximativ 1.000 de contracte şi a înaintat spre analiza judecătorului sindic contractul încheiat cu EIG Re prin care au fost transferate din companie active şi numerar. De asemenea, de la deschiderea procedurii, CITR coordonează cele peste 25.000 de litigii în faţa instanţelor naţionale.

Potrivit companiei, următorii paşi în procedura de faliment sunt: adunarea creditorilor, finalizarea evaluării patrimoniului, continuarea demersurilor pentru recuperarea creanţelor, valorificarea activelor, susţinerea în instanţă a acţiunii în anulare a contractului de reasigurare încheiat cu EIG Re, întocmirea raportului privind cauzele care au condus la falimentul companiei şi publicarea tabelului definitiv al datoriilor după judecarea eventualelor contestaţii.

Euroins a fost una dintre cele mai mari companii din asigurări, cu cea mai mare pondere în piaţa de asigurări RCA. În martie 2023, Euroins deţinea circa 27% din piaţa RCA. La momentul deschiderii procedurii de faliment, peste 2 milioane de poliţe RCA Euroins erau în vigoare, iar în momentul actual, 1,6 milioane încă sunt încă valabile.

La data de 9 iunie 2023, instanţa a dispus deschiderea procedurii de faliment a Euroins, iar CITR a fost numit lichidator judiciar. Conform mandatului legal, CITR gestionează lichidarea companiei prin următoarele demersuri: identificarea activului şi pasivului companiei falimentare şi recuperarea sumelor pe care compania este îndreptăţită să le obţină pentru a le oferi mai departe creditorilor săi, fie angajaţi, păgubiţi sau parteneri de afaceri. De asemenea, lichidatorul judiciar are responsabilitatea identificării cauzelor falimentului şi, dacă este cazul, formularea unor acţiuni la judecătorul sindic de atragere a răspunderii persoanelor responsabile.

Poliţele de asigurare emise de Euroins încetează, conform ultimelor modificări legislative, la data de 8 decembrie 2023, 7 decembrie fiind ultima zi de valabilitate a acestora, respectiv la data de 5 februarie 2024 pentru asigurările de garanţii, aceasta din urma fiind ultima zi de valabilitate. Până la aceste date, toţi asiguraţii Euroins sunt obligaţi să încheie poliţe noi de asigurare.

Potrivit CITR, orice persoană păgubită poate adresa FGA o cerere de despăgubire pentru sumele datorate. Cererea se depune la FGA în maximum 90 de zile de la data la care hotărârea de faliment va rămâne definitivă, dar nu mai târziu de 90 de zile de la data la care i s-a născut dreptul de recuperare a datoriei.

Pentru recuperarea primelor de asigurare datorate de Euroins, pentru perioada în care riscul nu a fost acoperit, ca urmare a încetării contractelor de asigurare, va fi necesară formularea unei cereri de plata la FGA.

Persoanele care nu au primit notificarea deschiderii falimentului Euroins încă pot depune declaraţie de creanţă, conform legii. Persoanele care vor obţine o sentinţă împotriva Euroins pot depune declaraţia de creanţă la Tribunalul Bucureşti în 10 zile de la obţinerea acesteia.

Comenteaza