Finanțare europeană de 3 milioane de euro pentru cercetarea clujeană

Finanțare europeană de 3 milioane de euro pentru cercetarea clujeană

Consiliul European pentru Inovare (CEI) va investi în tehnologii revoluționare 3 milioane de euro pentru un proiect la care participă și un institut din Cluj.

Pentru mai multe informaţii de ultimă oră vizitaţi pagina principală ZIUA DE CLUJ

În ultima rundă de investiții din cadrul proiectului-pilot „Pathfinder Open” al CEI, finanțat prin programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont 2020, au fost selectate 58 de tehnologii noi de mare impact.

Proiectul X-PIC, din care face parte și România, prin intermediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca, va beneficia de 3,0 milioane de euro. Lider în proiectul care studiază razele ultraviolete și razele X este coordonat de Politehnica din Milano, alți parteneri fiind Consiliul Național pentru Cercetare (Italia) și Class 5 Photonics (Germania)

Este cel mai mare buget (191 milioane de euro), cel mai mare număr de proiecte selectate (58) și cel mai mare număr de candidaturi (902) pentru acest tip de finanțare, ceea ce contribuie la transformarea ideilor de cercetare cu riscuri și cu impact ridicate în tehnologii noi.

Printre ideile sprijinite în cadrul acestei runde se numără un concept cu totul nou privind transformarea căldurii reziduale de calitate inferioară în energie electrică și roboți comestibili și alimente robotizate care ar putea furniza nutriție vitală oamenilor și animalelor în situații de urgență.

"Gama de idei complet noi primite pentru proiectul Pathfinder al CEI prezintă inovațiile incredibile care necesită sprijin din partea UE. Investițiile în cercetare și inovare înseamnă că putem sprijini mult mai multe dintre aceste tehnologii care urmează încă să fie descoperite și cercetători și antreprenori vizionari, făcând astfel ca Europa să devină mai competitivă și garantând faptul că aceasta va conduce următorul val de inovare", a declarat Mariya Gabriel, comisar european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret.

Țările din care provin cele mai multe proiecte selectate sunt Germania, Italia, Spania, Franța și Elveția, aproape 30 % dintre ele fiind conduse de cercetători femei; 26 % dintre proiecte au fost clasificate drept „tehnologii ecologice” menite să sprijine obiectivele pactului verde european.

Pe lângă o parte din bugetul de 191 de milioane de euro, proiectele selectate vor primi și acces la servicii de asistență și îndrumare pentru accelerarea dezvoltării întreprinderilor.

În urma succesului fazei-pilot a CEI (2018-2020), se preconizează că un Consiliu European pentru Inovare cu funcții depline va fi lansat la începutul anului viitor în cadrul programului Orizont Europa, noul program de cercetare și inovare al UE, cu finanțare sporită pentru tehnologiile inovatoare.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Loading...
Comenteaza