Foto Fluture amenințat cu dispariția, “oaspete” al unei ferme bio din Cluj

Fluture amenințat cu dispariția, “oaspete” al unei ferme bio din Cluj
Recea Cristur, raiul insectelor, plantelor și animalelor

Proprietarii unei ferme ecologice din Cluj s-au trezit de sărbători cu un fluture deosebit, pe care l-au identificat ulterior ca aparținând unei specii amenințate cu dispariția.

“Duminică am fost vizitați de una dintre minunile naturii. Credem că era la sfârșitul zilelor pe pământ și a vrut să ne bucure și nouă ochii. Saturnia pyri sau fluturele ochi de păun este cel mai mare din fauna Europei.

E o specie monogoneutică (prezintă o singură generație pe an), iar adultul trăiește o săptămână. Conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii, este o specie amenințată cu dispariția”, susțin proprietarii fermei Poama Boierească.

Bio Farm Recea Cristur și-a schimbat brandul după patru ani de activitate, în Poama Boierească, după un regionalism al cuvântului “coacăză”. Aceasta a fost înființată în 2015 de către antreprenorii Alexandru și Ana-Maria Pop, afacerea de familie fiind specializată în producerea și desfacerea fructelor de pădure.

Ferma este localizată la 45 km de municipiul Cluj-Napoca. Terenul plantat este de 1 ha de zmeur Willamette, Polka, Glen Ample, 2 ha de coacăz negru Tisel, Tiben, Ruben, Gofert și o suprafață experimentală cu coacăz roșu, afin, agriș. În 2017, proprietarii au demarat procesul de obținere a certificării bio.

Comenteaza