Fujikura face racolări de personal pe ulițele satelor din Cluj

Fujikura face racolări de personal pe ulițele satelor din Cluj
Concernul japonez și-a propus să atragă forța de muncă locală | Foto: The UBJ

Cel mai mare angajator din Cluj le promite viitorilor confecționeri de cablaje auto salarii de 1.900 de lei doar să aibă opt clase, să stea în picioare și să distingă culorile. Anul trecut Fujikura a adus aici sute de marocani, mexicani și paraguayeni, dar fără acte în regulă. 

Fujikura Automotive România (FAR) derulează în prezent o campanie de angajare de muncitori în vederea calificării interne în meseria de confecționer cablaje auto. Promisiunile sunt salariu de încadrare de 1.900 de lei, tichete de masă de 15 lei pe zi, bonus lunar de familie de 120 de lei, premiu lunar de prezență de 273 de lei, prime de 100 de lei la Paște și la Crăciun.

Printre bonusuri figurează cel de fidelitate, după primul an de activitate, cel anual de performanţă și cel de început de an şcolar pentru fiecare copil, iar oferta mai conține transport gratuit și sporuri de noapte şi ore extra. Cerinţele sunt minime: studii de opt clase, aptitudine şi disponibilitate pentru munca în picioare şi în schimburi, capacitate de distingere a culorilor.

Reprezentanții departamentului de resurse umane se arată dispuși chiar să se deplaseze ei la poarta candidaților pentru ca aceștia să nu mai bată drumul până la fabrica din zona parcului industrial Dej. “Venim noi în satul tău sau îţi organizăm transport să vii la fabrică pentru interviu”, precizează aceștia.

Salariile mici, principala barieră

Foștii angajați de la Fujikura, atât necalificați, cât și cu studii superioare, spun că principalul motiv pentru care au plecat l-a reprezentat nivelul salariului. “Am fost inginer full time la Dej. Munca nu era grea, iar colectivul era super, colegii, munca, transportul, pauzele. Au refuzat să îmi dea o mărire de salariu. Iar salariul meu era cel mai mic din birou”, se confesează un inginer, care a stat mai puțin de un an în fabrica din Dej, pe site-ul locurilor de muncă Undelucram.ro.

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Cluj anunța vara trecută că după un control la unitatea FAR din Dej a descoperit 259 de cetățeni străini (162 marocani, 48 mexicani, 49 paraguayeni) lucrând fără acte în regulă. Aceștia au venit la Cluj din entităţile juridice ale grupului fără avize de detașare. Angajatorul a primit o amendă de 100.000 de lei, maximul prevăzut de lege.

Au închis fabricile din Alba și Sălaj

La finele anului 2016 grupul japonez a operat 1.000 de concedieri la fabrica din Cluj-Napoca, motivând că nu găsește angajați la fața locului, fiind obligat să îi aducă din alte părți. Societatea Fujikura Automotive figura pe primul loc între angajatorii din județ în 2016, cu 5.033 de salariați, urmată de Emerson și de Carrion Expedition, conform agenției de marketing Smarters.

Fujikura este producător de fibră optică și cablaje pentru industria auto din Japonia. Concernul are 45.000 de angajați. FAR operează două unități de producție în nord-vestul țării, cablajele auto fiind produse în fabricile din Dej și din Cluj-Napoca. Societatea a rezultat din preluarea de către japonezi a fabricilor deținute de compania spaniolă ACE Automotive, care a construit mai multe fabrici, prima la Cluj, în 2001.

În 2009, ACE a închis fabricile din Jibou (Sălaj) și Câmpeni (Alba), producția fiind transferată în unitățile din Cluj și din Maroc. Fujikura a fost asociată în producția de cablaje auto și cu americanii de la Alcoa, deținând împreună patru fabrici, două în Caransebeș și câte una în Nădab (Arad) și Beiuș (Bihor). Parteneriatul a încetat în 2005, fabricile trecând sub administrarea Alcoa.

Top angajați Cluj

  1. Fujikura              5.033

  2. Emerson             2.180

  3. Carrion                2.024

  4. Apă Someș         1.946

  5. Electrica Nord    1.830

Top afaceri Cluj

  1. MOL                4,70 mld. lei

  2. De'Longhi      0,71 mld. lei

  3. Emerson        0,67 mld. lei

  4. Electrica         0,65 mld. lei

  5. Carrion           0,64 mld. lei

Sursa: Smarters - 2016

Comenteaza