Giganţii informaticii iau locul Nokia

Giganţii informaticii iau locul Nokia
O delegaţie a KMPG Germany a venit la Camera de Comerţ şi Industrie Cluj în vederea unei mari investiţii în sectorul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor, cu până la 700 de angajaţi.

"Giganţi precum Huawei, Ericsson, Dell sau IBM şi alţii sunt interesaţi de cumpărarea fabricii Nokia de la Jucu. Camera de Comerţ şi Industrie a fost contactată la sfârşitul lunii octombrie 2011 de un puternic grup de consultanţă din Germania pentru a furniza informaţii pentru locarea unei importante firme din domeniul IT&C la Cluj", a anunţat conducerea instituţiei, la Top CCI 2010.

"Cei de la KPMG Germania ne-au cerut un raport urgent asupra situaţiei industriei informatice din Cluj: câte firme de profil există, ce potenţialul au judeţul şi Regiunea Nord-Vest, câţi absolvenţi şi câţi studenţi sunt, ce facilităţi există, date despre clusterul informatic de aici. Cu siguranţă, au auzit şi ei de problema de la Nokia. La investiţii de acest gen, cum a fost cazul Emerson sau Trelleborg, durează cel puţin şase luni până se ia o decizie, mai urmează trei-patru delegaţii. De obicei, se propune o listă scurtă de trei oraşe dintre care aleg unul, sperăm că acesta va fi Clujul. Din câte am înţeles, vor avea nevoie între 400 şi 700 de angajaţi. Viitoarea delegaţie ar trebui să apară în această lună", a declarat Elisabeta Dumitrescu, director general al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Cluj. "Ne-am bucura şi noi să apară noi investitori la Cluj. Deocamdată, noi nu avem o confirmare anume, însă totul este posibil", spune Adrian Vascu, director al KPMG Cluj.

Unul dintre numele mari ale informaticii, grupul german Systems, Applications and Products in Data Processing (SAP) face deja recrutări la Cluj. "Am fost chemat săptămâna aceasta la interviu, la sediul Brinel de pe Bulevardul Titulescu. M-ar tenta să îmi schimb locul de muncă, iar cei de la acolo sunt recunoscuţi ca buni angajatori, dau salarii mari", a relatat angajatul unui centru de servicii din Cluj-Napoca. "Noi nu avem o colaborare directă cu SAP, dar se poate ca aceştia să fi închiriat spaţiul pentru interviuri de la Centrul de Informatică Minieră, în care ne desfăşurăm activitatea", spune Marcel Borodi, director al grupului informatic clujean Brinel. SAP este cel mai mare producător european de software, fiind specializat în aplicaţii informatice pentru gestiunea companiilor, cu 43.000 de clienţi în 120 de ţări. Veniturile SAP s-au cifrat în 2010 la 12,4 miliarde de euro.

Majoritatea companiilor locale din sectorul IT&C lucrează pentru parteneri externi şi şi-au diversificat modalităţile de angajare: merg după viitorii specialişti aflaţi încă pe băncile şcolii. Brinel, EBS, Fortech, Softvision, Evoline, iQuest, SDL, National Instruments, Evozon, Pi Tech participă de ieri, timp de câteva zile, la evenimentul "ElectroTech" de la Universitatea Tehnică, unde au loc prezentări de companii, sesiuni de pregătire, prezentări tehnologice şi activităţi practice. Cei mai buni studenţi vor fi selectaţi pentru stagii de practică sau angajare ulterioară. Sectorul informatic este în expansiune la Cluj şi a acţionat ca un motor de creştere economică durabilă, iar firmele locale şi-au propus sute de angajări. Topul Deloitte Technology Fast 50 din Europa Centrală al acestui domeniu pe 2011, ce pune accent pe inovaţie, cuprinde companiile clujene CoSoSys, AROBS şi Fortech.

În primăvara acestui an Nokia a închis centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj-Napoca, unde activau 140 de informaticieni.


7 miliarde în minus pentru Cluj

Clujul nu a fost atins de recesiune în 2011, însă acest lucru s-a întâmplat datorită producţiei de telefoane mobile de la fabrica Nokia, care a generat o majorare de 2,2 miliarde de lei la economia judeţului, în valoare de 22,2 miliarde de lei, conform unui raport al CCI. În acest an judeţul va avea o creştere economică de 2,5%, potrivit Comisiei Naţionale de Prognoză. "În ciuda indicatorilor atinşi, o opinie clară despre situaţia economiei locale va transpare abia la jumătatea anului viitor, când vom simţi efectele închiderii fabricii", conform CCI. În 2010 Nokia a avut afaceri de 6,8 miliarde de lei, 30% din produsul intern brut (PIB) al Clujului, 1,3% din PIB al României şi 4% din exporturile ţării.

Încasări mai mici la buget

Intrările din octombrie ale Clujului la bugetul consolidat al statului au scăzut cu 8 milioane de lei faţă de aceeaşi lună a anului trecut, a informat Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP). Cele mai mari scăderi s-au înregistrat la bugetul de stat (35 de milioane de lei), în timp ce la asigurările sociale de stat intrările au crescut cu 6 milioane, la fondul de asigurări de sănătate, cu 11 milioane, iar la asigurările de şomaj, cu 0,4 milioane. "Încasările din anul 2010 au fost influenţate cu veniturile aferente celor 52 de societăţi transmise spre administrare Direcţiei Generale Mari Contribuabili Bucureşti, începând cu 1 ianuarie 2011, respectiv 15,3 milioane de lei", a menţionat Mihai Costin, director executiv al DGFP Cluj.

 

 

Etichete
Comenteaza