Grupul lui Vuza se jură că nu dă oameni afară de la Oltchim

Grupul lui Vuza se jură că nu dă oameni afară de la Oltchim
Conducerea societăţii Chimcomplex Borzeşti susţine că are pregătite două pachete investiţionale postprivatizare în cazul preluării Oltchim şi îşi dezvăluie intenţiile referitoare la viitorul salariaţilor care lucrează la combinatul din Râmnicu Vâlcea.

Un prim pachet vizează finanţarea celor 22 de obiective identificate în urma auditului la Oltchim. Scopul ar fi reechilibrarea combinatului şi poziţionarea sa pe un profit real. “În şase luni de la preluare, odată cu finalizarea măsurilor de investiţii din primul pachet, Oltchim va reintra pe o poziţie de echilibru, devenind bancabil”, a afirmat preşedintele Chimcomplex, Virgiliu Băncilă.
 
După acest moment, ar urma să fie lansat cel de-al doilea, care atinge în proiecţiile Chimcomplex 275 de milioane de euro. “Aceste investiţii se referă la construirea unor noi instalaţii de etilenoxid, metanol, apă oxigenată sau la repornirea fluxului PVC, care vor aduce multe schimbări pozitive în funcţionarea Oltchim şi în relaţia acestuia cu mediul înconjurător”, arată Băncilă.
 
El a dat asigurări că salariaţii vor fi preluaţi integral, iar salariile acestora vor fi preluate şi menţinute. „Nu vom reduce niciun salariu, dimpotrivă, ne dorim să creştem salariile tuturor celor care doresc să se implice activ în restructurarea companiei. Vreau să asigur salariaţii Oltchim de faptul că, aşa cum s-a întâmplat şi în 2003, la privatizarea Chimcomplex, aşa vom face şi la Oltchim, în sensul că vom şti să asigurăm cu succes tranziţia de la sistemul de stat la cel privat”, a subliniat Băncilă.
 
Chimcomplex va depune o oferta de preluare a activelor viabile ale combinatului Oltchim, urmând să creeze împreună cu acesta Compania Română de Chimie. “Eu sunt optimist şi cred în bunele intenţii ale factorilor decizionali, respectiv ale administratorilor judiciari şi ale creditorilor Oltchim faţă de viitorul acestui combinat, al industriei chimice româneşti, al oamenilor din Râmnicu Vâlcea. Oferta pe care o vom depune este una corectă, sustenabilă”, a mai spus Băncilă.
 
Chimcomplex, membră a grupului Serviciile Comerciale Române, controlată de omul de afaceri Ştefan Vuza, este unul dintre fabricanţii importanţi de produse chimice din Europa de Sud-Est. Activitatea sa principală constă în fabricarea şi în comercializarea produselor clorosodice, a clorurilor anorganice, alchilaminelor şi a solvenţilor organici. Principalele produse sunt sodă caustică şi clor.

SCR cuprinde 19 firme, cele mai importante fiind Chimcomplex Borzești, Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj, Someş Dej. În 2016, statul român a scos Oltchim la vânzare pe nouă pachete de active. Planul de reorganizare prevede vânzarea acestora pentru cel puţin 307 milioane de euro. Oltchim a intrat în procedură de insolvenţă în 2013, iar consorţiul format din Rominsolv şi BDO Busines Restructuring a fost numit administrator judiciar.    
 
Companiile care vor cumpăra activele nu preiau datoriile combinatului, dar nici contractele cu clienţii nu sunt transferate către cumpărători, care nu au nicio obligaţie de a prelua actualii angajaţi, arată un document pregătit de consultantul selectat pentru privatizare, AT Kearney Management.

Comenteaza