News alert Grupul milionarului Dorel Goia a încasat 76 de milioane de euro cash. Ce fel de companii va cumpăra

Grupul milionarului Dorel Goia a încasat 76 de milioane de euro cash. Ce fel de companii va cumpăra
Antreprenorul Dorel Goia (foto centru), un investitor optimist în plină pandemie

Omul de afaceri clujean Dorel Goia vrea să achiziționeze companii industriale atractive după ce TeraPlast a primit 373 de milioane de lei pe divizia sa de produse de oțel. Anunțul a provocat explozia acțiunilor producătorului bistrițean la bursă cu 21%, în doar 24 de ore. 

„Interesul nostru este pentru companii care să ne permită sinergii. Ne uităm la mai multe criterii. În primul rând, domeniul de activitate să fie similar sau complementar celor în care grupul activează: reciclare, ambalaje flexibile, țevi și produse conexe pentru rețelele de apă, gaz, canalizare.

Trebuie să realizeze produse cu cerere la export sau care pot disloca importuri de pe piața internă. Trebuie să fie companii care dețin tehnologie performantă de producție. Performanțele financiare sunt un alt criteriu esențial. Căutăm companii cu indicatori similari cu cei ai TeraPlast și cu un grad de îndatorare scăzut. Iar acestea sunt condiții cumulative”, a declarat Dorel Goia, președintele TeraPlast.

Păstrează din profit pentru achiziții

Administratorii TeraPlast au propus distribuirea a 226 de milioane de lei sub formă de dividende speciale, cu randament de 24% pe acțiune și păstrarea în TeraPlast a 147 milioane de lei, ce vor fi direcționați pentru achiziția unor companii sau pentru acordarea unui nou dividend, pe final de an.

Consiliul de Administrație (CA) va propune aprobării acționarilor distribuirea de dividend special și acțiuni gratuite din profitul ce-l va realiza până la finalul lunii martie 2021, potrivit unui raport transmis Bursei de Valori București. Suma propusă pentru dividende este de 226 de milioane de lei, adică un dividend brut de 0,13 lei/acțiune. La valoarea actuală a titlurilor, reprezintă un randament record de 24%.

O acțiune gratuită la patru deținute

Suplimentar distribuției de cash, se adaugă propunerea CA de majorare a capitalului social al TeraPlast cu 43 de milioane de lei. Astfel, va fi distribuită o acțiune gratuită la fiecare patru deținute de acționarii de la data de înregistrare aferentă majorării de capital social.

Propunerea are în vedere dorința acționarilor de a păstra o lichiditate confortabilă în cadrul grupului, care va putea fi folosită pentru achiziții de companii sau acordarea unui nou dividend special spre finalul de an, arată compania. Pe modelul achiziției Somplast, din decembrie 2020, grupul își va continua extinderea regională și creșterea cotei de piață prin achiziții și fuziuni.

Grupul are în derulare în acest an investiții de 160 milioane de lei, cofinanțate prin ajutor de stat. TeraPlast ar mai putea contracta împrumuturi bancare consistente până la un grad de îndatorare obișnuit în industrie, la un nivel confortabil pentru companie și acționari. În 26 februarie grupul a anunțat încasarea a 373 de milioane de lei, după finalizarea tranzacției de vânzare a diviziei de produse din oțel către grupul industrial irlandez Kingspan. 

Comenteaza