Milionarul clujean Dorel Goia va cumpăra fabrica Somplast

Milionarul clujean Dorel Goia va cumpăra fabrica Somplast
Producătorul de ambalaje din Năsăud va intra în grupul TeraPlast

Consiliul Concurenței din România (CCR) a aprobat cererea grupului controlat de omul de afaceri clujean Dorel Goia de a prelua pachetul majoritar la producătorul de ambalaje Somplast Năsăud.

Tranzacţia  vizează preluarea a 70% din Somplast de la Societatea de Investiții Financiare Banat-Crișana. "TeraPlast avizul favorabil al CCR pentru dobândirea controlului unic asupra Somplast. TeraPlast a executat ordinul de vânzare al fostului acționar majoritar al Somplast în 29 decembrie 2020.

După avizul favorabil al CCR, TeraPlast își exercită controlul asupra societății. În urma achiziției Somplast, grupului i s-au adăugat capacități de producție de 4.000 tone de polietilenă. Din acestea, 3.000 de tone reprezintă capacitatea de folii și 1.000 de tone, cea de producție de țeavă. În plus, TeraPlast dobândește 20.000 mp de hale în Năsăud.

Grupul mai are în curs de implementare o investiție de 12 milioane de euro, cofinanțată prin schema de ajutor de stat, pentru construcția unei fabrici de folii biodegradabile în Parcul Industrial Sărățel. Împreună cu achiziția Somplast, investiția TeraPlast în business-ul de ambalaje flexibile se ridică până acum la 13 milioane de euro", a precizat conducerea TeraPlast.

Piața ambalajelor flexibile din România se ridică la 300 milioane de euro, iar 47% din această este reprezentată de importuri. Prin investițiile în ambalaje flexibile, grupul își propune înlocuirea importurilor din piață prin oferirea de produse românești de calitate, certificate la standarde europene, dar și ca în 2022 să devină liderul pieței românești de ambalaje flexibile. 

Recent, TeraPlast a anunţat finalizarea tranzacţiei de vânzare a diviziei de produse din oţel către Kingspan (Irlanda). În 26 februarie, acţiunile grupului în TeraSteel (România şi Serbia) și Wetterbest, au fost transferate către Kingspan, moment în care a fost plătit preţul tranzacţiei de 373 de milioane de lei. În urma vânzării, grupul va fi redimensionat. Acesta este compus din companiile TeraPlast, TeraGlass, TeraPlast Recycling, TeraPlast Folii Biodegradabile și Somplast. 

TeraPlast are o capitalizare de 1,4 miliarde de lei şi este deţinută în proporţie de 46,8% de omul de afaceri clujean, în timp ce Fondul de Pensii Administrat Privat NN Pensii are 12,2% din capitalul social. O altă companie din domeniul construcțiilor la care Goia este acționar e ACI Cluj.

El este cotat cu o avere de 78 de milioane de euro în Top Capital. Goia mai controlează rețeaua La Casa (panificaţie şi restaurante) şi are deţineri pe piaţa de capital şi investiţii imobiliare. Un fond de investiţii britanic a cumpărat clădirea Maestro, construită de antreprenorii Dorel Goia și Horia Ciorcilă.

loading...
Comenteaza