Instrument de evaluare pentru proprietăţile clujenilor

Instrument de evaluare pentru proprietăţile clujenilor
Un instrument automat de evaluare (AVM) a proprietăţilor rezidenţiale noi şi vechi aflate la vânzare a fost lansat în România. Cu ajutorul acestuia, preţurile imobilelor din Bucureşti, marile oraşe ale ţării, dar şi din localităţi de dimensiuni mai mici pot fi estimate rapid, folosind o bază de date extinsă.

Un apartament de două camere din Timişoara, aflat la parterul unui bloc de 4 etaje, construit în 1970, cu o suprafaţă utilă de 31 mp, a fost evaluat, printr-un raport individual cu inspecţie la faţa locului, la 22.600 de euro. În acelaşi timp, apartamentul a fost estimat de către sistemul AVM al Eurobank Property Services (EPS) la 22.850 de euro, cu o diferenţă de 1,11%. În cazul unei case din Craiova, construită în 2008, cu o suprafaţă utilă de 98 mp şi cu teren de 310 mp, patru camere, suma evaluată individual a fost de 66.300 de euro. 
 
Proprietatea a fost estimată de către AVM la 65.366 de euro. În Cluj-Napoca, un teren rezidenţial de 2.064 mp pe str. Rarău a fost evaluat prin AVM la 170.000 de euro, unul pentru dezvoltare mixtă în Floreşti, la 420.000 de euro, unul rezidenţial în Baciu, la 27.000 de euro, iar un teren intravilan de 3.000 mp în Sopor este cotat la 51.000 de euro. În Turda, o casă cu 169 mp, pe str. Ioan Raţiu, este evaluată la 63.000 de euro, iar una cu 102 mp pe Frăsinet, la 13.000 de euro.  
 
„Acest indicator oferă o imagine fidelă asupra valorii reale a unei locuinţe scoasă la vânzare, verificările complexe realizate de EPS au arătat o abatere medie absolută la nivel naţional de 10%. Deşi atât în Statele Unite ale Americii cât şi în Marea Britanie, el este folosit pe scară largă, Europa încă se află la început de drum. Acesta a fost dezvoltat intern pe baza unor modele internaţionale şi adaptat la caracteristicile specifice la nivel local”, a declarat Dimitrios Andritsos, director executiv al EPS.
 
Valorile rezultă în urma unei analize extinse realizată pe un portfoliu de 30.000 de imobile şi care ia în calcul 23 de caracteristici cantitative şi calitative, precum locaţia, suprafaţa, calitatea construcţiei, etajul, locurile de parcare. Baza de date este completată cu informaţii privind indicatorii macroeconomici ai României la nivelul fiecărui judeţ, studii de piaţă locale, dar şi chestionare de profil dedicate. 
 
Instrumentul se adresează unei categorii largi de beneficiari, printre care persoane fizice ce doresc achiziţia sau vânzarea unei locuinţe şi care vor să verifice cât de conforme cu realităţile pieţei sunt preţurile practicate, instituţii financiare care îşi reevaluează portofoliile în vederea controlării riscurilor, instituţii de stat care vor să stabilească valoarea despăgubirilor aferente, în cazul unei lucrări de interes public, evaluatori, agenţii imobiliare sau companii de asigurare. AVM a fost dezvoltat de o echipă internă a EPS formată din 10 profesionişti, printre care şi profesori doctori în modelare statistică cu experienţă la nivel internaţional.

Comenteaza