Liber pentru Vuza la cumpărarea Oltchim. Acţionarii aprobă finanţarea

Liber pentru Vuza la cumpărarea Oltchim. Acţionarii aprobă finanţarea
Acţionarii combinatul Chimcomplex, controlat de omul de afaceri clujean Ştefan Vuza, au aprobat participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV şi împrumuturi de 95 de milioane de euro pentru completarea fondurilor necesare.



Finanţarea achiziţiei ar urma să se facă din fonduri proprii existente, din majorarea capitalului social al Chimcomplex şi din credite contractate de la instituţii bancare şi nebancare. Conducerea societăţii a transmis un comunicat în care proslăveşte activitatea de la Borzeşti şi implicarea lui Vuza la acest combinat. 
 
„La majorarea capitalului social ne aşteptăm să participe parteneri de afaceri care cunosc business-ul cu produse chimice şi care vor să-şi consolideze poziţia de parteneri devenind acţionari. Aceste aprobări ale AGEA, participarea la achiziţia Oltchim şi contractarea de credite pentru finanţarea tranzacţiei constituie o etapă importantă în demersurile grupului SCR - acţionar majoritar dr. ec. Ştefan Vuza - de constituire a Companiei Naţionale de Chimie (CNC). Nucleul acestei Companii va fi format din Chimcomplex şi Oltchim SPV (acţionar principal Chimcomplex).
 
La început ambele societăţi îşi vor păstra personalitatea juridică, vor funcţiona iniţial ca grup industrial denumit CNC şi ulterior, funcţie de evoluţia legislaţiei corporatiste, ca holding. Rolul CNC va fi de polarizare, de atragere a altor societăţi comerciale din industria chimică în acţiunea de consolidare, relansare şi dezvoltare a acestei ramuri industriale. Privatizarea şi strategia aplicată de omul de afaceri Ştefan Vuza - care în 12 ani a lăsat profitul la dispoziţia societăţii pentru dezvoltare - a făcut posibilă investirea altor 70 de milioane de euro în modernizarea instalaţiilor. Remarcabilă este integrarea energetică realizată prin funcţionarea instalaţiilor de sodă şi a centralelor de cogenerare.
 
Oltchim, companie în insolvenţă, este un combinat cu profil asemănător cu Chimcomplex realizat cu ani mai târziu. La Oltchim se aplică tot chimia sării, dar în locul valorificării gazelor naturale - cum s-a procedat la Borzeşti - s-au valorificat unele materii prime petrochimice (etilenă, propilenă). Restructurarea industriei de  prelucrare a petrolului, făcută de "'alţii" şi neadaptarea politicii de investiţii la realitatea economiei de piaţă a determinat intrarea în insolvenţă a Oltchim. Înainte de insolvenţă Oltchim avea cinci fluxuri tehnologice şi realiza cifre de afaceri de peste 500 de milioane de euro.
 
Acest nivel redus de funcţionare, lipsa de creditare bancară şi anumite probleme din trecut, cu toate eforturile extraordinare ale actualei echipe manageriale fac ca evoluţia societăţii să fie imprevizibilă. Marii investitori din industria chimică au rezerve mari în a investi la Oltchim; consultanţi importanţi pentru privatizare în etapele anterioare au transmis documentaţii la peste 200 de firme prin care erau invitate să participe la procesul de privatizare. Nu au venit probabil din motive de nesiguranţă economică şi juridică, dar şi din cauza riscurilor specifice Oltchim, respectiv probleme de mediu, probleme sociale dar şi de imagine.

Chimcomplex este un partener redutabil care deţine toate atuurile preluării Oltchim; are resursele umane, financiare, informaţionale şi de timp care să transforme Oltchim într-o companie eficientă a industriei chimice în cadrul CNC. Esenţial în succesul acestui proiect este că noi, cei de la Chimcomplex, avem soluţii pentru relansarea Oltchim având în vedere faptul că operăm în acelaşi sector al industriei chimice, ştim piaţa, cunoaştem tehnologia, avem managamentul specializat în acest domeniu şi am obţinut constant profit în ultimii 12 ani. Ecuaţia privatizării are o singură necunoscută: dacă creditorii Oltchim sunt corect informaţi şi pregătiţi să vândă activele viabile la un preţ realist”, consideră directorul Chimcomplex, Dumitru Coman.

Mai multe variante de vânzare

La începutul anului trecut conducerea Chimcomplex cerea sprijinul acţionarilor pentru extinderea unei facilităţi de credit până la 200 de milioane de euro în scopul participării la licitaţia Oltchim. În final niciun investitor nu a depus oferta în termenul prevăzut, singurul care s-a arătat interesat fiind un fond elveţian, care a depus însă oferta prea târziu şi ea nu a fost luată în considerare.    
 
Suma recomandată de evaluatori pentru vânzarea combinatului vâlcean a fost fixată la 307 milioane de euro. Metoda sugerată era crearea unui „Oltchim 2”, în care să se treacă activele, licenţele, autorizaţiile şi personalul, ca să poată fi cumpărate părţile sociale de către un investitor. Autorităţile au încercat repetat să privatizeze Oltchim, dar demersurile au eşuat din lipsă de oferte. Combinatul este controlat de stat prin Ministerul Economiei (54,8% din acţiuni).

Salt mare la bursă: 23% într-o săptămână
 
Acţiunile Oltchim au înregistrat cea mai mare creştere la Bursa de Valori Bucureşti, de 22,9%, în perioada 9-16 martie. Simion Tihon, broker la Prime Transaction, a declarat că evoluţia este o consecinţă a interpretării comunicatelor privind achiziţia activelor de către Chimcomplex, conform Bursa.ro. Oltchim a înregistrat, în ianuarie, un profit de 589.000 de euro, iar cifra de afaceri a ajuns la 12,2 milioane de euro, cele mai bune rezultate lunare de la intrarea în insolvenţă.

Comenteaza