Mai mulţi turişti străini în Cluj. Din ce ţări provin cei mai mulţi vizitatori

Mai mulţi turişti străini în Cluj. Din ce ţări provin cei mai mulţi vizitatori
Datele specialiştilor clujeni în statistică arată o creştere a numărului de turişti care au vizitat Clujul în ultimele luni, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

În perioada 1.05 - 31.05 2016 unităţile de turism în funcţiune cu minim 10 locuri-pat, au oferit turiştilor 3730 camere cu 7519 locuri.

De la începutul anului curent până în 31 mai 2016 au fost cazaţi 176.351 turişti, din care 33.010 turişti străini (reprezentând 18,7% din totalul turiştilor). Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2015, numărul turiştilor străini a crescut cu 13,0%.

Cei mai mulţi turişti străini provin din: Ungaria (5694), Germania (4050), Italia (3730), Franţa (2462), Polonia (1730).

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna mai 2016 a fost de 37,7%, cu 6,2 puncte procentuale mai mare faţă de luna mai 2015.

Angajaţi mai mulţi şi salariu mediu în creştere

Aceleaşi date statistice vorbesc şi de o creştere a numărului de angajaţi şi a salariului mediu la nivelul Clujului comparativ cu anul 2015.

Efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii mai 2016, a fost de 225.695 persoane, cu 8.395 persoane mai mult decât la luna mai 2015. Asta în timp ce câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna mai 2016 a fost de 3.170 lei şi cel net de 2.316 lei. Câştigul salarial mediu net din luna mai 2016 a fost cu 20,9% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2015.

Potrivit specialiştilor Direcţiei Judeţene de Statistică Cluj, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2016 a fost de 7.265 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 2,1%, cu 0,5 puncte procentuale mai mică faţă de rata şomajului înregistrată în luna mai din anul 2015. Din numărul total al şomerilor, 47,4% sunt femei şi 78,5% reprezintă muncitori.

Pentru o interpretare cât mai corectă a acestor date, statisticienii au făcut şi câteva precizări metodologice despre cum se calculează aceşti indicatori.

Sosirea unui turist într-o structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se înregistrează când o persoană este înscrisă în registrul structurii respective, pentru a fi găzduită una sau mai multe nopţi. În fiecare structură de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică se consideră o singură sosire pe turist, indiferent de numărul de înnoptări rezultate din şederea sa neîntreruptă.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare turistică exprimă relaţia între capacitatea de cazare în funcţiune şi utilizarea efectivă a acesteia de către turişti, într-o perioadă determinată. Rezultă din calcul prin împărţirea numărului total de înnoptări realizate, la capacitatea de cazare turistică în funcţiune, din perioada respectivă.

Câştigul salarial nominal brut cuprinde salariile, respectiv drepturile în bani şi în natură cuvenite salariaţilor pentru munca efectiv prestată (inclusiv pentru timpul lucrat suplimentar) potrivit formei de salarizare aplicată, sporurile şi indemnizaţiile acordate ca procent din salariu sau în sume fixe, alte adaosuri la salarii potrivit legii, sumele plătite pentru timpul nelucrat (indemnizaţiile pentru concediile de odihnă şi studii, zile de sărbătoare şi alte zile libere, sumele plătite din fondul de salarii pentru concediile medicale), premiile, primele de vacanţă şi alte sume plătite din fondul de salarii conform actelor normative sau contractelor colective de muncă, sumele plătite din profitul net şi alte fonduri (inclusiv tichetele de masă).

Câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a: impozitului, contribuţiei salariaţilor pentru asigurările sociale de sănătate, contribuţiei individuale de asigurări sociale de stat şi a contribuţiei salariaţilor la bugetul asigurărilor pentru şomaj.

 

 

 

Comenteaza