Meseria viitorului – inginer de instalaţii

Meseria viitorului – inginer de instalaţii
Instalaţiile oferă slujbe sigure absolvenţilor de Politehnică, în contextul energiilor regenerabile utilizate în construcţii. Aceasta a fost una din concluziile Conferinţei Internaţionale „Ştiinţa Modernă şi Energia”, derulate ieri la Cluj-Napoca.

Pe lângă IT-şti, inginerii de instalaţii sunt cei mai bine absorbiţi pe piaţa forţei de muncă, spun reprezentanţii Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN). „Viitorul construcţiilor sunt casele pasive, cu consum foarte mic de energie, iar acest lucru va continua şi cu o structură superioară - casa inteligentă, unde partea de instalaţii este una extrem de importantă. Inginerul de instalaţii ştie să facă tot acest sistem integrat de instalaţii de gaze, de apă şi canalizare, de climatizare şi ventilare", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, profesorul Gheorghe Badea, preşedintele Filialei Transilvania a Asociaţiei Inginerilor de Instalaţii.

În Cluj-Napoca a fost certificată prima clădire verde din România, Amera Tower. În contextul dezvoltării construcţiilor ecologice, absorbţia inginerilor de instalaţii este, potrivit UTCN, cea mai ridicată, după aceea a inginerilor IT.

„Absolveţii sunt absorbiţi aproape în totalitate pe piaţa forţei de muncă. E şi datorită unei politici a Facultăţii, de după anii '90. Firmele au ţinut legătura cu studenţii şi, începând din anul 3 încep să-i oferteze. După părerea mea, stagiile de practică ar trebui să nu se transforme în locuri de muncă din timpul facultăţii, pentru că altfel, studenţii rămân la stadiul de meşteşugari, ceea ce va fi grav pe viitor", a explicat dascălul, prezent în calitate de organizator, la Conferiţa Internaţională „Ştiinţa Modernă şi Energia", găzduită ieri, de Facultatea de Instalaţii din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca. La eveniment au participat peste 400 de invitaţi.

 

Comenteaza