Noul ministru al transporturilor, în control pe autostrăzile care conectează Clujul

Noul ministru al transporturilor, în control pe autostrăzile care conectează Clujul

Lucian Bode, ministrul transporturilor, a anunțat că va verifica vineri șantierele Autostrăzilor Transilvania (A3) și Sebeș - Turda (A10).

Bode se va afla vineri dimineața într-o vizită de lucru la Autostrada Transilvania și Autostrada Sebeș-Turda. Pentru Autostrada Transilvania acesta va purta discuții cu antreprenorii de pe loturile Iernut - Chețani și Chețani - Câmpia Turzii, dar și cu subcontractorii și cu prestatorii de servicii. 

La Autostrada Sebeș - Turda ministrul se va întâlni cu antreprenorii de pe A10, loturile 1 și 2, cu subcontractorii și cu prestatorii de servicii. Proiectul Braşov – Borş), parte din A3, a început în 2004, în baza unui contract – estimat inițial la 1,5 miliarde de euro, ulterior ridicat la 2,2 miliarde, iar apoi la 7 miliarde – încheiat cu compania americană Bechtel, ce trebuia executat până în 2012.

Acesta a suferit multe modificări, fiind reziliat în 2013. Pentru 12,5% din autostradă statul a plătit Bechtel 1,2 miliarde de euro. A3 a fost împărțită inițial de autoritățile române în două proiecte independente, București – Brașov și Brașov – Cluj – Borș, lungimea sa totală fiind de 584 km.

A10 va avea 70 km şi va traversa parţial judeţele Alba şi Cluj, fiind împărţită în patru loturi. Primul lot se întinde pe 17 km, de la intrarea pe autostradă în Sebeş, până la Pârâul Iovului, după Alba Iulia, iar lotul doi are 24,3 km, de la Pârâul Iovului până la intrarea în Aiud. Loturile 3 şi 4 au fost dechise circulaţiei în 2018, iar 1 și 2 trebuiau terminate până în decembrie 2019.

Valoarea lucrărilor, fără taxa pe valoarea adăugată, este de 541 de milioane de de lei pentru lotul 1, de 549 de milioane pentru lotul 2, de 420 de milioane pentru lotul 3, de 470 de milioane pentru lotul 4, toate fiind finanţate din fondul de coeziune, 85%, şi de la bugetul de stat, 15%.

Comenteaza