Noul proprietar al bazei CFR de la mall: “E un teren bun. Am ajutat clubul”

Noul proprietar al bazei CFR de la mall: “E un teren bun. Am ajutat clubul”
Terenul din zona Iulius, prins în mai vechea bătălie a dezvoltatorilor de mall-uri Iulian Dascălu și Arpad Paszkany, ar putea fi folosit pentru un nou proiect imobiliar.

O societate controlată de familia Gadola, de la EnergoBit, cu membri susținători ai clubului de fotbal din Gruia, a preluat terenul cu baza sportivă din Gheorgheni. Suprafața este situată într-o zonă atractivă în anii recenți pentru dezvoltatorii imobiliari: apartamentele din proiecte nou construite în vecinătatea facultăților cu profil economic, a mall-ului și a lacului din Gheorgheni se vând cu prețuri care trec de 1.200 euro/mp.

Omul de afaceri Arpad Paszkany a vândut cu 2,55 milioane de euro baza de antrenament a CFR din zona Iulius Mall către omul de afaceri Ştefan Gadola, ca ultimă variantă de salvare a clubului de fotbal (care se confruntă cu grave probleme financiare), anunța Prosport.ro, în urmă cu câteva zile. Gadola a confirmat, pentru ZIUA de CLUJ, încheierea tranzacției pentru baza din Gheorgheni, precizând, însă, că terenul a fost achiziționat printr-o societate deținută de fiii săi.

Menționăm că tinerii Raul şi Sorin Gadola s-au alăturat de câțiva ani activității EnergoBit, grup cu afaceri estimate la 160 de milioane de euro în 2014, activ în domeniul energiei și fondat de Ștefan Gadola, alături de Peter Pal și Ioan Socea. „Terenul a fost cumpărat de o firmă a copiilor mei, ei se ocupă de acest subiect. Nu există încă un proiect, dar e vorba de un teren bun, într-o zonă bună: e acolo lacul, e mall-ul, e o zonă unde se mai construiesc locuințe. În următoarele luni se vor studia variantele, se vor face planuri, va fi o treabă serioasă. În acest fel a fost ajutat și clubul", a subliniat Ștefan Gadola, care nu a dorit să facă însă comentarii în ceea ce privește aspectul financiar al tranzacției.

Menționăm că South East Euromentor (firmă controlată de Paszkany, participantă la licitația din 2006 pentru construirea mall-ului din Gheorgheni, n. red.) este beneficiara unui certificat de urbanism eliberat de Primăria Cluj-Napoca în februarie pentru un teren amplasat în zona Între Lacuri și solicitat pentru obiectivul "operațiuni notariale vânzare-cumpărare". Zona este una considerată extrem de atractivă pe piața imobiliară locală, aici fiind amplasate nu doar facultățile cu profil economic din oraș, dar și cel mai mare complex comercial din municipiu, Iulius Mall.

În consecință, a fost asaltată de dezvoltatorii imobiliari în anii recenți, fiind preferate în special investițiile în proiecte rezidențiale, cu densitate ridicată, iar o serie de proiecte se află în derulare chiar în aceste luni. Unul dintre cele mai mari este Riviera Residence, un bloc care va avea 10 etaje şi 91 de apartamente și care se află în construcţie în imediata vecinătate a Facultății de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor. Un alt proiect rezidenţial aparţine spaniolilor de la Herce, care au demarat în toamna anului trecut lucrările pentru al doilea bloc din ansamblul plănuit în vecinătatea Iulius Mall: un imobil de 144 apartamente.

Grupo Herce a început construirea primului bloc din cadrul ansamblului în 2008 şi l-a finalizat în 2010, acesta fiind integral vândut, potrivit anunţurilor dezvoltatorilor. Prețurile au ajuns la 1.300 euro/mp. Omul de afaceri ieșean Iulian Dascălu are, la rândul său, un proiect în derulare în zonă în aceste luni, pe alt segment de piață însă decât cel rezidențial: o clădire de birouri, parțial închiriată chiar dacă se află încă la stadiu de șantier. Amplasat pe malul lacului din Gheorgheni şi în vecinătatea centrului comercial Iulius, noul imobil va dispune de o suprafaţă închiriabilă de 10.000 mp şi va fi terminat în a doua parte a anului.

Terenul discordiei, menționat în dosar de șantaj

Terenul din zona Iulius, folosit ca bază sportivă de antrenament a CFR, a fost parte a "războiului" dezvoltatorilor de mall-uri Dascălu (Iulius Group/ Mall) și Paszkany (implicat în dezvoltarea Polus Center și interesat de licitația pentru terenul pe care s-a construit Iulius Mall). Omul de afaceri clujean a fost acuzat că în 2006 ar fi determinat o campanie denigratoare prin intermediul publicaţiilor trustului Gazeta la adresa lui Dascălu, reprezentantul Iulius Grup Iaşi, firmă pe care ar fi şi constrâns-o prin ameninţări să-i cedeze, pentru suma derizorie de 10.000 de euro, o suprafaţă de teren de 13.974 mp situată în Cluj-Napoca, a cărei valoare de piaţă era de 400.000 de euro. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins în 2012 recursul formulat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism la sentinţa Curţii de Apel Cluj (CAC), iar Paszkany era achitat definitiv în dosarul în care a fost acuzat de şantaj. Acesta a fost achitat în 11 martie 2011 de magistraţii CAC în dosarul deschis de Dascălu. Paszkany era acuzat de sprijinirea unui grup infracţional şi şantaj în dosarul "Gazeta II".

Noii proprietari ai bazei de sport vin din energie

EnergoBit este unul dintre cele mai mari grupuri clujene, cu o cifră de afaceri estimată pentru 2014 la 160 de milioane de euro. Fondat de clujeni, grupul a fost parțial preluat de alți investitori în 2012, în cadrul uneia dintre cele mai importante tranzacții marcate pe piața locală la vremea respectivă. Astfel, EnergoBit a anunţat la final de 2012 că a încheiat oficial un parteneriat de dezvoltare cu doi investitori: Innova Capital, devenit acţionar majoritar al grupului (52%), şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Cei trei antreprenori care au fondat compania (vicepreşedinţii Gadola, Socea şi Pal) au rămas în acţionariat. Perimetrul tranzacţiei cuprinde activităţile de bază, nu şi firmele din domeniul furnizării de energie şi dezvoltării de proiecte de energie regenerabilă - Enex şi EnergoBit Renewable.

 

Comenteaza