Primele afaceri pe axa Cluj - Silicon Valley

Primele afaceri pe axa Cluj - Silicon Valley
Aceste proiecte vor fi dezvoltate în incubatorul de afaceri din centrul tehnologic din zona gării şi urmează să fie demarate în toamnă, susţin iniţiatorii platformei.

Dezvoltatorii acceleratorului de afaceri pregătit pe platforma centrului tehnologic Liberty au definitivat statutul noii structuri şi l-au transmis către potenţialii membri fondatori, printre care şi universităţile clujene.

Acceleratorul de afaceri Spherik va fi o platformă destinată dezvoltării şi implementării de afaceri, cu sediu pe terenul fostei fabrici Libertatea, acum în şantier pentru reconversia în centru de birouri şi servicii. „Ne-am definitivat statutul şi l-am trimis către potenţialii membri fondatori, fiindcă vrem ca alături de noi să vină şi alte instituţii cu rol esenţial într-o astfel de structură, cum ar fi universităţile. În toamnă vrem să începem primele programe. Dezvoltăm legături cu organizaţii care sprijină antreprenoriatul, care cunosc şi au văzut propuneri şi idei noi de afacerei, deci există deja o bază de selecţie pentru primele idei care ar putea funcţiona în cadrul Spherik", a menţionat Nina Moldovan, director general al Libertatea. „Numărul lor va depinde de ideea pe care decidem să ne axăm: dacă vor fi companii din IT, care deja sunt mult sprijinite, sau ne vom orienta şi spre alte direcţii legate de afaceri care aduc inovare", a completat Moldovan.

Acceleratorul va funcţiona prin asistarea companiilor nou lansate la dezvoltarea produsului, la lansarea pe piaţă, dar şi prin sprijin pentru identificarea de surse de finanţare. Parteneriatul cu antreprenori şi angajaţi din „raiul IT" din Silicon Valley este o legătură pe care mizează iniţiatorii Spherik şi pe care au expus-o încă de la lansarea ideei acceleratorului în urmă cu câteva luni. Accesul direct la antreprenorii din Silicon Valley va asigura expunerea pe pieţe mature (externe) pentru proiectele româneşti, susţin reprezentanţii Spherik. Astfel, companiile care îşi vor începe afacerile în cadrul acestei structuri ar urma să fie dezvoltate cu implicarea unor mentori români, activi în companii din Statele Unite, spun dezvoltatorii parcului tehnologic. Universităţi, companii private şi antreprenori vor fi implicaţi în noua structură, potrivit planurilor iniţiatorilor de proiect.

Liberty Technology Park Cluj este un proiect dezvoltat de Fribourg Development, divizia imobiliară a fondului de investiţii Fribourg Investments. Compania a preluat din 2011 controlul societăţii Libertatea şi a fostei platforme industriale din zona gării, ce urmează să fie transformată. Acceleratorul de business va fi o platformă integrată în acest proiect, o destinată dezvoltării şi implementării de afaceri pe plan local şi internaţional. Pe şantierul din zona gării se află în derulare lucrările la prima fază a proiectului, care vizează reconversia unor clădiri ale fostei fabrici în spaţii de birouri şi servicii. Primele spaţii vor fi livrate înainte de finalul anului. În clădirea administrativă, ce va fi renovată, au fost prevăzute spaţii pentru prima perioadă de funcţionare a Spherik. Proiectul Liberty prevede spaţii pentru companii din IT&C, cercetare-dezvoltare, dar şi spaţii de servicii.

Comenteaza